Perek által gúzsba kötve

Az ingatlanfejlesztők nem sokkal a rendszerváltozás után kivetették hálóikat az Andrássy úti palotákra. A tapasztalatlan és - mondjuk így - befolyásolható terézvárosi önkormányzat pedig képtelen volt kivárni a jó üzletet, a gyors pénzszerzés vágya minden észérvet elsöpört.

Az egyben kiárusított paloták körül rendre vihar támadt. A nyitányt az egykori Balettintézet jelentette 1997-ben. Az első körben 220 millió forintért eladott épületet az Andrássy 25. Kft. projektcég vette meg, ám a valódi vevő a Plaza Centers volt, amely a választások után köttetett különalku keretében további 220 milliót fizetett az önkormányzatnak, majd egymilliárd forintért kártalanították a bérlőket, és új épületbe költöztették a Táncművészeti Főiskolát. Az idén pedig 7,5 milliárd forintért adták tovább egy portugál szállodaláncnak.

A botrányos eladások másik vezérbástyája az Andrássy 21., amelyet az Amelus Kft. egy sugárúti fürdőszobaszalonért és cirka 300 millióért kpott meg. A lakók pertársaságot alakítottak. Ha a bíróság javukra döntene, akkor ők vennék meg az épületet, és a tetőtér eladásából újíttatnák fel. Ugyanez a kunszt a Kodály köröndnél lévő Ziegler-ház lakóinak nem sikerült. A tulajdonossá lett lakók egy évtizede árulják a tetőteret - hiába. A Postamúzeum közérdek sérelme miatt támadta meg az Andrássy út 3. adásvételi szerződését. A gyönyörű festményekkel díszített épülettől 328 millióért vált meg az önkormányzat.

Az eladott ingatlanok közül nyolc - Andrássy út 3., 8., 19., 21., 23., 47., 52. és 68. - értékesítését vizsgálja a Legfőbb Ügyészség és a BRFK gazdaságvédelmi osztálya hűtlen kezelés gyanúja miatt. Eredmény még nincs. Az épületeket ezeken felül is perek tucatjai szorítják gúzsba. Az adásvételi szerződések érvénytelenségéért indított perek mellett kilakoltatási, birtoksértési, rágalmazási jogviták is vannak szép számmal. Az épületek kiürítése és felújítása ott ment a legsimábban, ahol egy tőkeerős vállalkozás csendben kivásárolta a lakókat. Majd az épületet egyben felújította, értékesítette vagy bérbe adta.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.