Kínának döntenie kell!

Az Olimpiai Charta szerint "Az Olimpizmus célja, hogy a sportot az emberiség harmonikus fejlődésének a szolgálatába állítsa egy békés társadalom előmozdítása és az emberi méltóság megőrzése érdekében."

Ennek fényében nem csoda, hogy sokan meglepődtek, amikor Kínának ítélték a 2008-as olimpiát, egy olyan országnak, mely az emberi jogok semmibe vételéről hírhedt. Ám mind a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), mind a kínai hatóságok biztatóan nyilatkoztak arról, hogy az pekingi olimpia javít majd az ország emberi jogi helyzetén. 2001-ben Liu Jingmin, a pályázóbizottság alelnöke kijelentette, hogy ha megadják a lehetőséget az olimpia megszervezésére, azzal segítenek javítani az ország emberi jogi helyzetén. Jacques Rogge, a NOB elnöke is kijelentette: meg van győződve arról, hogy az olimpia javítana Kína emberi jogi helyzetén. Hét év múltán szívesen megkérdezném Bu Dongwei véleményét, mennyit értek számára ezek a biztató mondatok, de sajnos nem tehetem: 2006-ban két és fél év átnevelő táborban letöltendő büntetésre ítélték. Az volt a bűne, hogy a Kínában betiltott békés vallási mozgalom, a Falun Kung irodalmát tartotta a lakásában és most kínzással "nevelik", hogy lemondjon a hitéről. Szívesen megkeresném Shi Taót is, de 2004 óta börtönben van, mert volt olyan merész, hogy e-mailen továbbítson információt Amerikába a Tiananmen téri események évfordulójáról. A Yahoo (!) készségesen segítette a rendőrséget abban, hogy elfogják őt. Huang Jinqiu véleményét is csak 2013-ban kérhetném ki, hiszen addig lesz börtönben, mert 2003-ban az interneten kijelentette: pártot alapít - ezért rendszeresen kínozták is a börtönben.

Túlzás lenne azt mondani, hogy nem történt semmi 2001 óta. Egy-két kisebb előrelépésről lehet beszélni, előfordult, hogy a hatóságok megengedtek kisebb létszámú békés megemlékezést egy-két Tiananmen téri áldozatra, de mit változtatnak ezek a sok átnevelő táborban lakó, internetcenzúra miatt börtönben ülő vagy megfelelő bírósági eljárás nélkül kivégzett ember sorsán? Mind a NOB, mind a kínai kormány szavahihetősége erősen megkérdőjelezhetővé válik, ha Kína a sok-sok ezer Bu Dongwei, Shi Tao és Huang Jinqiu ügyét nem kezdi az alapvető nemzetközi emberi jogi egyezményeknek megfelelően kezelni. Aztán az is egy fontos előrelépés lenne, ha a kormány végre nyilvánosságra hozná az összes kivégzést. Kínának van még hat hónapja, használja ki - itt az ideje!

A szerző az Amnesty International Magyarország igazgatója

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.