Feljelentés a légszennyezésről szóló félretájékoztatás miatt

Büntető feljelentést tett a rendőrségen egy magánszemély a levegőszennyezésről szóló félrevezető tájékoztatás miatt.

A hétfőn postára adott feljelentés szerint Demszky Gábor Budapest főpolgármestere és helyettese, Hagyó Miklós februárban hamisan állította több ízben is, hogy Budapest levegője nem egészségtelen.

A feljelentés szerint ez közérdekű adatokkal való visszaélés.

A Radikális Biciklisták elnevezésű szervezet közleményben hívta fel a figyelmet: Budapesten a levegő minősége rendszeresen meghaladja az egészségügyi határértéket, egészen pontosan idén február 21-én volt a harmincötödik ilyen nap.

Az egészségügyi határérték az az érték, melynek betartása esetén nem lép fel tartós egészségkárosodás.

A Radikális Biciklisták azt is tervezik, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak, mert véleményük szerint a jelenlegi határérték-rendelet sérti az információs szabadságjogokat és az egészséges élethez való jogot.

A feljelentés egyik aláírója, Magosányi Árpád a NOL-nak elmondta, blogján a feljelentés alátámasztásául közzétett egy tanulmányt, amely szerint, ha megfelelő intézkedésekkel csökkentenék a budapesti levegő szennyezettségét, különösen az aprópor koncentrációját, akkor várhatóan évente ezerhétszáz emberrel kevesebb halna meg Budapesten.

Figyelmeztet a Levegő Munkacsoport is

Két nappal ezelőtt a Levegő Munkacsoport arra hívta fel a figyelmet, hogy környezeti tárca a honlapján a budapesti levegő rossz minőségére figyelmeztet, és ennek alapján azt javasolja: A szív és érrendszeri betegségben szenvedők ne tartózkodjanak a szabadban. Aki teheti, ne üljön gépkocsiba. A Levegő Munkacsoport szerint ilyen helyzetben a Fővárosi Önkormányzatnak erkölcsi kötelessége késlekedés nélkül intézkedni. Ám nemcsak erkölcsi, de törvényi kötelessége is. Az önkormányzati törvény szerint ugyanis a Fővárosi Közgyűlés látja el „az önkormányzati levegőtisztasági feladatokat”.

A Fővárosi Önkormányzatnak nem csak a szmogriadó határértékeit meghaladó légszennyezés esetén kell intézkedéseket hoznia, hanem akkor is, ha a porszennyezés egy évben 35 napon túl meghaladja az egészségügyi határértéket. Ez Budapesten ebben az évben már megtörtént – figyelmeztet a civil szervezet.

Zöldek cáfolták Demszky állítását

Zöld- és kerékpárosszervezetek február közepén petíciót adtak át a városvezetésnek, ebben levegővédelmi intézkedéseket sürgettek.

Az eseményt megelőzően Demszky Gábor főpolgármester egy sajtótájékoztatón azt állította, hogy Budapesten jelenleg még messze vannak az egészségre káros határértékektől, az úgynevezett tájékoztatási határértéket viszont egyes káros anyagoknál már időnként megközelítették.

Demszky szavaira a demonstráció szervezői úgy reagáltak, hogy nem felel meg a valóságnak, amit a főpolgármester a szennyezettséggel kapcsolatban mondott.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.