Örökzöld kampánytéma: lesz-e gázáremelés?

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium nem kíván találgatásokba bocsátkozni a földgáz árának alakulásáról - közölte Ábrahám Gergely, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) szóvivője az MTI érdeklődésére hétfőn. A Magyar Nemzet hétfői számában megjelent információ szerint a földgáz mégis drágul áprilisban, csak nem elseje, hanem tizenötödike lesz az árváltozás napja. Ábrahám Gergely, a GKM szóvivője az MTI érdeklődésére hétfőn utalt szombati nyilatkozatára, amely szerint április elsejétől nem változik a lakossági gáz ára. A szóvivő az MTI-nek szombaton azt mondta: a Magyar Energia Hivatal (MEH) minden negyedévben javaslatot tesz a gáz árának változtatására a világpiaci trendekhez igazodva. A MEH most 13 százalékot javasolt, amit a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium - ahogy minden negyedévben - egyeztetésre továbbított, a közigazgatási egyeztetésen azonban nem támogatták az emelést.

Mégis drágul a földgáz áprilisban, csak nem elseje, hanem tizenötödike lesz az  árváltozás napja. A dátum kiválasztását politikai egyeztetés előzte  meg, a kormány valószínűleg azt akarta elkerülni, hogy az új  tarifákat még a március kilencedikei népszavazás előtt ki kelljen  hirdetni - írta hétfői számában a Magyar Nemzet.

Egy a napilap birtokába került rendelettervezet szerint ugyanis az áremelést csak elnapolták, de nem sokkal. Április elseje  helyett tizenötödikén emelkedik majd a lakossági tarifa, méghozzá  13,5 százalékkal. Hogy a nagyfogyasztók és a közüzemek tarifáival mi  lesz, arra a tervezet nem tér ki.

A Magyar Nemzet számításai szerint a 13,5 százalékos emelés után  egy köbméter földgáz végfelhasználói ára - beleértve az általános  forgalmi adót is - 106,45 forintról 120,82 forintra emelkedik.

A hatályos jogszabályok negyedévente teszik lehetővé a földgáz  hatósági árainak felülvizsgálatát. Ha minden a megszokott rendben  megy, április elsején kellett volna életbe lépniük az új tarifáknak,  amelyeket harminc nappal korábban, vagyis még a Fidesz által  kezdeményezett, március kilencedikei népszavazás előtt kellett volna  meghirdetni, s ezt a kormányzat valószínűleg nem merte meglépni. E  logika körvonalazódik legalábbis a rendelettervezetből, amely  leírja, hogy a tarifaemelés már a február elsejei szakmapolitikai  értekezleten ismertté vált, a számokat a Pénzügyminisztérium  képviselői el is fogadták, ám "az a döntés született, hogy az  áremelésről politikai egyeztetést kell tartani, amelyet Dióssy Gábor  úr, a GKM államtitkára megtett" - írta a Magyar Nemzet.

Ábrahám Gergely, a gazdasági tárca szóvivője szombaton azt  nyilatkozta az MTI-nek, hogy nem változik április elsejétől a  lakossági gáz ára. Ismertetése szerint a Magyar Energia Hivatal  minden negyedévben javaslatot tesz a gáz árának változtatására a  világpiaci trendekhez igazodva. A MEH most 13 százalékot javasolt,  amit a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) - ahogy minden  negyedévben - egyeztetésre továbbított, a közigazgatási egyeztetésen azonban nem támogatták az emelést. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.