Harcok Sri Lankán

Legalább negyven fegyveres halt meg Srí Lankán a tamil szakadárok és a kormányhadsereg között dúló harcokban - közölte vasárnap a hadsereg.

A katonaság egyik névtelenül nyilatkozó illetékese szerint Jaffna, Mannar és Vavuniya körzetben dúló harcokban szombaton 39 "tamil tigris" esett el, és egy katona is meghalt.

Mivel az újságírókat nem engedik be a háborús övezetbe, lehetetlen független forrásokból tájékozódni a történtekről, a szembenállók pedig általában eltúlozzák egymás veszteségeit.

Srí Lanka fővárosában szombaton egy buszon elkövetett pokolgépes merényletben tizenheten sebesültek meg. A hatóságok azt gyanítják, hogy a tamil lázadók lehetnek a merénylet hátterében.  

Az egykori Ceylonban dúló polgárháborúnak 1972 óta 60-70 ezer halálos áldozata van. Csak 2005 vége óta mintegy 6 ezren váltak az erőszak áldozatává. A Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE), a szigetország északi részén élő hindu tamil kisebbség fegyveres szervezete több évtizede harcol a buddhista szingaléz többségű kormány hadereje ellen egy önálló tamil állam megteremtése érdekében.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.