Civilek lebontatnák a Kánya-hegyi honvédségi tornyot

A Zempléni-hegységben található Kánya-hegyi honvédségi adótorony lebontását kezdeményezi egy debreceni civil szervezet.


A Tiszántúli Természetvédők Társulata (TTT) az ügyben a Fővárosi Bírósághoz fordul. Zsák Ferenc, a társulat elnöke érdeklődésünkre azt mondta:
a beadvánnyal együtt úgynevezett előzetes döntéshozata-
li kérelemmel fordulnak az
Európai Bírósághoz (EB). Úgy véli, erre azért van szükség, mert az EB európai jogszabályok alapján megszülető határozata irányt mutathat a Fővárosi Bíróság számára is.

Zsák Ferenc szerint a Honvédelmi Minisztérium által kezdeményezett engedélyeztetési eljárás hibái mellett mulasztott a magyar kormány is, amikor azt a területet, amelyen a 2002-2003 fordulóján felépült, 65 méter magas torony áll, nem nyilvánították kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területté. A létesítmény ugyanis kettévágja például a fokozottan védett hiúz és farkas élőhelyét - véli a TTT elnöke.

Az építmény lebontása mellett foglalt állást Salamon Gábor, az Aggteleki Nemzeti Park (ANP) igazgatója is. Az ANP működési területéhez tavaly csatolták hozzá a zempléni területeket, míg korábban a Bükki Nemzeti Parkhoz tartozott a térség. Az igazgató elmondta: nekik jogilag nincs közük a Telkibányához közeli létesítményhez, ám véleménye szerint egy állami beruházás esetén jobban oda kellene figyelni arra, hogy az engedélyeztetési eljárás jogszerűsége vitán felüli legyen.

Salamon Gábor szerint az épület megszüntetése komoly károkat okozna. Éppen ezért - folytatta - csak akkor érdemes a bontást kezdeményezni, ha már a szakemberek kidolgoztak egy alternatívát az objektum által végzett feladatok kiváltására. Az ANP igazgatója megemlítette: nem tudják, meddig akarja üzemeltetni a tornyot a honvédség, és létezik-e a környezet eredeti állapotának visszaállítását tartalmazó terv a létesítmény bezárása után.

A Honvédelmi Minisztérium sajtóosztályától kapott válasz szerint az ügyben még nem érkezett bírósági megkeresés a tárcához. Véleményük szerint az építkezést a minisztérium körültekintően végezte, a területért bérleti díjat fizetnek az érintett erdőtársulásnak. A honvédelmi tárca az objektum működésében nem tervez változást.

A Kánya-hegyi torony felépítése miatt Perlaki Tamás, az egyik erdőtulajdonos évek óta pereskedik a HM-mel. Korábban pedig Füzér és Hollóháza polgármesterei Sólyom László köztársasági elnökhöz fordultak segítségért a probléma megoldása érdekében.

A Kánya-hegyi honvédségi építmény ellen régóta tiltakoznak a környezetvédők. 2004. december 14-én készült felvételünkön a Zöld Demokraták Szövetsége tüntetett a Honvédelmi Minisztérium előtt
A Kánya-hegyi honvédségi építmény ellen régóta tiltakoznak a környezetvédők. 2004. december 14-én készült felvételünkön a Zöld Demokraták Szövetsége tüntetett a Honvédelmi Minisztérium előtt
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.