A Zöld fivérek nélkül vergődik a Boca Juniors

- Utálnak minket, mert romák vagyunk! Higgye el, utálnak minket! Zöld István dühös, mert elvették a játékát. A 33 éves, kétgyermekes szigetvári férfi egy kispályás focicsapat, a Boca Juniors játékosa. Az argentin sztárcsapat nevét viselő együttes alapítója, kapitánya és szponzora egy helybéli festő vállalkozó, Schauer Viktor.

A Boca játékosai - a kapitányon kívül - valamennyien romák. A csapat az elmúlt öt évben mindig jól küzdött a városi bajnokságon, 2006-ban ők lettek az elsők. Az idei terembajnokságban viszont aligha nyerhet a Boca. A máskor meccsenként 5-6 gólt rúgó együttes az első három mecscsen kétszer talált be a kapuba, s csak egyszer győzött. A gólképtelenség oka, hogy nem játszhat Zöld István és az öcscse, Norbert. Pedig idejük van, nem sérültek, nincsenek eltiltva - mégsem játszhatnak.

A történet előzményei a tavalyi bajnokságra nyúlnak vissza. Akkor az egyik mecscsen a testvérpár összetűzött a játékvezetővel, s Norbert leköpte, István megütötte a bírót, ezért kiállították és a bajnokság végéig eltiltották őket.

De jött az idei bajnokság, és a Boca újra jelentkezett, s nevezték a Zöld testvéreket is. Amikor ezt a szigetvári játékvezetők megtudták, bejelentették, hogy nem hajlandók mecscset vezetni a Bocának, ha játszanak a Zöld fivérek. Schauer Viktor kénytelen volt kihagyni csapatából Istvánt és Norbertet. Azóta a Boca csak kínlódik.

- Azért nem vezetnek nekünk a bírók meccset, mert rasszisták! - állítja Zöld István.

Tóth István a szigetvári labdarúgó-szövetség játékvezetői bizottságának 62 éves vezetője legyint a gyanúra:

- Higgye el, szó sincs itt rasszizmusról! Egészen másról van szó. Az a gond, hogy a két Zöld gyerek hirtelen természet, és tartanak tőlük a bírók. Már sokszor volt velük baj, s a bíróknak elegük lett. Nem én beszéltem rá a bírókat, hogy ne vezessenek a Bocának mecscset, ha a Zöld testvérek játszanak. Az viszont tény, hogy elmondtam nekik: ha a helyükben lennék, én sem bíráskodnék a Zöld testvéreknek.

Tóth István hozzáteszi:

- Zöld István a nagypályás bajnokságban is játszik, a megyei harmadosztályban, az Endrőc csapatában. Ősszel Nagypeterden játszottak, és István nekiment a bírónak. Ezért eltiltották egy évre. És még valami: az István vizsgázott játékvezető. Ennek ellenére viselkedik így. Pedig ezeknek a meccseknek mi a tétje? Szinte semmi, csak játék az egész.

A Boca Juniors kapitánya kissé másképp látja a történteket:

- A szigetvári bajnokságban a bírók a nem roma játékosoktól többet eltűrnek. Azok, ha nekimennek a bírónak, nem tiltják el őket meccsekre, sőt néha ki sem állítják őket. Az meg elképzelhetetlen, hogy a bírók bojkottálják őket még az után is, hogy letöltötték a büntetésüket. Ehhez nincs is joguk.

Erről megkérdeztük Ábrahám Attilát, a volt FIFA-bírót, aki jelenleg a baranyai labdarúgó-szövetség játékvezetői bizottságának elnöke. Nos Ábrahám - aki egyébként nem ismeri a Zöld testvéreket - ekképp vélekedik:

- A bíróknak joguk van kijelenteni, hogy bizonyos játékosoknak nem vezetnek mecscset. Vannak játékosok, akiknek egyszerűen nem lehet jól ítélni. Érthető, ha a játékvezetők egy idő után nem kérnek az ilyen focistákból.

Azt egyébként Schauer Viktor elismeri, hogy Zöld Istvánnál és öccsénél hamar "felmegy a pumpa", de a csapatkapitány erre is talál mentséget:

- Imádnak focizni, hajtani, győzni. Mivel ügyesek, az ellenfelek gyakran odapakolnak nekik, igyekeznek lerúgni és bosszantani őket. Direkt provokálják őket. A bírók meg hagyják. Ettől készülnek ki.

Zöld István ragaszkodik ahhoz az állításához: őt és a testvérét azért akarják kikészíteni, mert romák.

- Nem lehet, hogy maguk túlérzékenyek, és ott is rasszizmust sejtenek, ahol nincs? - kérdezem tőle búcsúzóul.

- Nem vagyok túlérzékeny - utasítja el a feltevést a vékony, bajszos, gyorsszavú férfi. - Érzem, hogy utálnak, és megfojtanának egy kanál vízben. Mindenhol ezt érzem. A múltkor is, amikor a boltban vásárolok, ahol otthagyok havonta 70-80 ezer forintot, és amikor odatolom a pénztárhoz a kocsimat, a pénztárosnő rám szól, hogy emeljem ki az üdítős rekeszt. Azt hitte, rejtegetek alatta valamit. Olyan ideges lettem, hogy azt hittem, menten kiemelem a nőt a kasszából.

Közbeszólok:

- Ilyen helyzetben nekem is gyakran szólnak, hogy emeljem ki a sörös vagy az ásványvizes rekeszt a kocsimból.

- Jó, maga könnyen beszél, de ha egy romának mondják, akkor az mindjárt arra gondol, hogy lopással gyanúsítják.

- Nem kellene arra gondolnia.

- Jó - bólint Zöld István.

- Meg aztán lehetne türelmesebb a bírókkal.

- Én már békén hagyom őket. Döntöttem, abbahagyom a focit. Egy életre elvették a kedvem ettől a játéktól. Sikerült megutáltatniuk velem azt a sportágat, amit úgy imádtam. Ez volt a céljuk.

Zöld István: Egy életre elvették a kedvem a focitól
Zöld István: Egy életre elvették a kedvem a focitól
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.