A tandíj ellen tüntetett a Fidelitas

A tandíj ellen tartott tiltakozó akciót a Fidelitas és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) pénteken az Oktatási Minisztérium épülete előtt.

Ágh Péter fideszes országgyűlési képviselő, a Fidelitas ügyvezető alelnöke azt mondta, Gyurcsány Ferenc a tandíjjal azt üzeni a fiataloknak, hogy ha nem vagy gazdag szülők gyereke, akkor nem akarj továbbtanulni.

Március 9-én mi fiatalok együtt állíthatjuk vissza azt a rendszert, amelyben nem a szülők pénztárcáján múlik a továbbtanulás, hanem a diákok szorgalmán és tehetségén - fogalmazott a politikus.

Szerinte lassan olcsóbb lesz Németországban vagy Franciaországban tanulni, mint Magyarországon, hiszen például a franciáknál egy havi minimálbérből 5 és fél évi tandíjat lehet kifizetni, addig Magyarországon még egy félévi tandíj sem fizethető ki a minimálbérből.

Rétvári Bence, az IKSZ elnöke - aki nemrégiben a Fidesz-KDNP színeiben nyert országgyűlési mandátumot a XI. kerületi időközi választáson - arról beszélt, hogy a tandíj bevezetésével romlik a magyar oktatás színvonala, mert a költségtérítéses képzésekre jelenleg is rosszabb tanulmányi eredményekkel és kevesebb ponttal lehet bekerülni, mint az állami finanszírozású képzésekre, másrészt "külföldre üldözik" a legtehetségesebb diákokat.

Mint mondta, a diákok fele most is fizet költségtérítést, de az ő képzésük nem lesz színvonalasabb ettől. Azt szeretnénk, ha minél többen szereznének diplomát, a másik oldal pedig azt akarja, hogy ezt minél drágábban tehessék meg a diákok - hangsúlyozta Rétvári Bence.

A Fidelitas és az IKSZ "tandíj controll" feliratú, piros karszalagot viselő aktivistái a beszédek után szórólaposztási akcióba kezdtek: péntek délután a 4-6-os villamoson, a 7-es buszon, és a 3-as metrón utazóknak adnak "tanuló - félévi bérletet", amelyen például az orvosi, a jogász- vagy a mérnökképzés féléves tandíjának összege szerepel.

Csepregi Nándor, a Fidelitas kampányfőnöke azt mondta: a népszavazásig hátralévő időben Budapesten és vidéken egyaránt hasonló akciókkal akarják felhívni a fiatalok figyelmét arra, hogy szavazzanak igennel a tandíj eltörlésére március 9-én.

(MTI)

 

 

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.