Megjelent oroszul Esterházy Harmonia Caelestis-sze

Esterházy Péter jelenlétében mutatták be csütörtökön a moszkvai magyar  intézetben a Harmonia Caelestis első orosz nyelvű kiadását hatalmas  érdeklődés mellett.

Esterházynak már több műve megjelent oroszul, de a bemutatón Jevgenyij Popov orosz író kijelentette: a Harmonia Caelestis azon  ritka esetek egyike, amikor egy külföldi mű be fog épülni az orosz  irodalomba.

Az író lebilincselően beszélt többek között "szakmájáról", a  nyelvhez való viszonyáról, a történelemről és családja történetéről,  és meleg köszönetet mondott a fordítónak, Vjacseszlav Szeredának.  Méltatta a szerzőt és a regényt többek között Morcsányi Géza, a  Magvető Kiadó igazgatója.

Az orosz Állami Idegennyelvű Könyvtár egyik munkatársa váratlan  meglepetéssel szolgált: az Eszterházy család könyveiről  összeállított katalógust adott át. Az illető az MTI kérdésére  elmondta: azért készült a katalógus könyvtárukban többek között  magyar és osztrák könyvtárakban is folytatott kutatások alapján,  mert 1946 óta az Eszterházyak XIV-XVI. századi könyveinek jelentős  részét náluk őrzik.

A magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ  nagyterme zsúfolásig megtelt, olyannyira, hogy még az előtérben is  sokan hallgatták a teremben elhangzottakat.

A méltatások, valamint néhány kérdés után hosszú sor képződött  az író autogramjára várva. Mielőtt azonban hozzáfoghatott volna a  dedikáláshoz, behoztak egy a moszkvai magyar cukrászdában készült  hatalmas Eszterházy-tortát, s megkérték, hogy arra írja ki a nevét  csokoládéval, hogy aztán a bemutatót követő fogadáson mindenki  megkóstolhassa a különleges finomságot. 

Esterházytól olvasható oroszul többek között a Termelési regény,  az Egy kékharisnya följegyzéseiből és a Tizenhét hattyúk. Az író az  MTI kérdésére elmondta, hogy már majdnem kész a Javított kiadás  fordítása, s a könyv várhatóan még idén megjelenik oroszul. 

A Harmonia Caelestist a Novoje Lityeraturnoje Obozrenyie  folyóirat adta ki magyar támogatással.

Az író kedden érkezett Moszkvába, pénteken Szentpéterváron vesz  részt a könyv bemutatóján, s a tervek szerint felkeresi az Ermitázst  és az Orosz Múzeumot, sőt színházba is eljut, mielőtt vasárnap hazautazik. 
(MTI)

Esterházy Péter
Esterházy Péter
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.