MTVSZ: inkább enegiahatékonyság, mint bioüzemanyagok

A magyar kormánynak a bioüzemanyag-gyárak létesítése helyett inkább az energiatakarékossági beruházásokra kellene több forrást biztosítani - hívta fel a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) három miniszter figyelmét levelében.

Gráf József földművelési és vidékfejlesztési miniszternek, Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszternek, valamint Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszternek címzett levelében a zöld szervezet hivatkozik arra, hogy az elmúlt hónapokban számos nemzetközi intézmény és szakmai szervezet figyelmeztetett a bioüzemanyagok társadalmi, gazdasági és környezeti kockázataira.

Az ENSZ-től a Nemzetközi Valutaalapig nagyon sokan hívták fel a figyelmet arra, hogy a bioüzemanyagok iránt megnövekedett kereslet következtében az elmúlt év során ugrásszerűen megnőtt az élelmiszerek és a takarmányok ára. Ezen felül mára a bioüzemanyagok alkalmazásának az éghajlatra gyakorolt kedvező hatása is kérdésessé vált, és környezeti károkkal is kapcsolatba hozzák - közölték.

Az MTVSZ arra kéri a kormányt, hogy vesse el azt a tervet, amely a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében támogatná a bioüzemanyag-üzemek létesítését. Ehelyett a természetvédők szerint inkább az energiatakarékossági beruházásokra kellene több forrást biztosítani.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.