Romlottak az európai gazdasági kilátások

Az Európai Bizottság csökkentette az idei gazdasági növekedési előrejelzéseit, és emelte az inflációra szóló jóslatait.

Az új előrejelzéseket bejelentő sajtóértekezletén Joaquín Almunia uniós pénzügyi biztos az inflációval és a bérkiáramlással kapcsolatban elmondta: az év második felében várakozásaik szerint már enyhül az infláció és közelít az Európai Központi Bank (EKB) legföljebb 2 százalékos folyamatos céljához.

Jelenleg a nagy maginfláció okoz problémát - decemberben tizenkét hónapra 2,3 százalékos volt az euróövezetben - januárban pedig a fogyasztói árak átlagosan 3,2 százalékkal voltak magasabbak az euróövezetben, mint tavaly januárban. Almunia ugyanakkor méltatta, hogy az unió országaiban eddig az új bérmegállapodások visszafogottak voltak, segítve féken tartani az inflációs nyomást.

Az amerikai gazdaságról úgy vélte, az idei évre ott 1,25 százalékos növekedést valószínűsítenek, a központi forgatókönyvben nem szerepel recesszió, csak igen kifejezett lassulás, az év végére valószínűsíthető fellendüléssel.

A sajtóértekezleten egyúttal megerősítette, hogy eddig nem kapták meg a lengyel konvergencia-programot, de reményét fejezte ki, hogy a néhány hónappal korábbi kormányváltás ellenére ezt hamarosan pótolják.

- Az euróövezet országainak nincs szükségük az amerikaihoz hasonló pénzügyi ösztönző csomagra - jelentette ki még a pénzügyi biztos, miután az EU statisztikai hivatala nyilvánosságra hozta: az eurót használó országokban a vártnál jobban, átlagosan 2,3 százalékkal növekedett a GDP a tavalyi utolsó negyedévben az egy évvel azelőttihez képest.

Ezzel tavaly egész évben átlagosan 2,7 százalékkal nőtt az euróövezeti GDP, meghaladva a brüsszeli bizottság 2,6 százalékos utolsó, tavaly őszi előrejelzését is.

- Nálunk mások a körülmények, nekünk nem kell lemásolnunk az amerikai példát - mondta újságíróknak Almunia.

Szerinte az euróövezet további növekedésének fő kockázata, ha folytatódik a nyugtalanság a nemzetközi tőkepiacokon, és még markánsabb lenne az amerikai gazdaság lassulása.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.