"Erőt kaptam tőle"

Egy gyerekorvost, egy onkológust és egy sebészt választottak az idén a legjobb orvosnak. A szavazásból kitűnik: nagyon igénylik a törődést a betegek.

"Húsz perc alatt többet tudtam meg tőle a betegségről, mint a megelőző tíz év alatt összesen. A Tanár Úr olyan emberségről tett tanúbizonyságot, amit betegként egyetlen orvosnál sem tapasztaltam."

"A kemoterápiás kezelésnél rosszul lettem. Mielőtt a doktornő hazament volna, bejött a kórterembe és megkérdezte, hogyan viseltem. Látta a szememből a szomorúságot. Kérdezte, mi a baj. Csak annyit mondtam, hogy kész, ennyi volt. Megsimogatta a kezemet, és azt mondta: emlékszik az első napra? Akkor megbeszéltük, hogy mindenben a segítségére leszek. Sugárzott belőle a szeretet. Ismét erőt kaptam tőle, hogy a kezeléseket végigcsináljam." - Két történet azokból, amelyek alapján megválasztották az Év orvosait.

A Magyar Egészségvédelmi Alapítvány által most kiosztott Astellas-díj az orvosi hivatást kívánja megbecsülni. Az alapítók célja, hogy felhívja a figyelmet az orvos-beteg kapcsolat fontosságára. A kölcsönös bizalom ugyanis bizonyíthatóan hatékonyabbá teszi a gyógyítást.

Kende Péter, a pályázat főszervezője szerint emberi oldalról "vizsgáztatták" az orvosokat, azt csak feltételezték: szakmailag is jók a jelöltek. Több százan írták meg gyógyulásuk, kezelésük történetét. A "pályázatokat" közéleti emberekből álló bizottság értékelte.

Az Astellas-díjat Bálint András, a fővárosi Szent Imre Kórház profilvezető sebésze, Bittner Nóra, a tatabányai Szent Borbála Kórház onkológus főorvosa és Kováts Csilla, a pécsi Rókus utcai Gyermekrendelő nyugdíjas orvosa vette át. A legtöbb történet Geréb Ágnes, az otthonszülés - foglalkozásának gyakorlásától eltiltott - "apostolának" pácienseitől érkezett.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.