Vereczkey Attila ismét klinikát vezet

Ma nyitja meg kapuit a CIRIS Budapest Nemzetközi Reprodukciós Intézet, amely a meddőséggel küzdő pároknak kínál megoldást. Magyar alapítói között van Vereczkey Attila. Ezt sokan aggályosnak tartják.

Vereczkey Attila 2000-ben elnyerte a fővárosi Nyírő Gyula Kórház Meddőségi Centrumának vezetői posztját. Később kiderült, hogy - a bemutatott iratokkal ellentétben - nem rendelkezik az állás betöltéséhez szükséges szakmai gyakorlattal. Büntetőeljárás indult ellene. A nőgyógyász kétrendbeli magánokirat-hamisítás miatt 2006 márciusában megrovást kapott. A Magyar Orvosi Kamara Etikai Bizottsága 2004 decemberében etikai vétség miatt marasztalta el. Később az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) kezdett vizsgálatba a kórház egykori pácienseinek feljelentése nyomán. Az OEP szerint a betegeket félrevezették, valamint pénzt kényszerítettek ki tőlük a kezelésekért, műtétekért. S mivel a vizsgálat során elszámolási szabálytalanság és kettős finanszírozás gyanúja merült fel, átadták az ügyet a nyomozó hatóságnak.

A CIRIS Budapest Nemzetközi Reprodukciós Intézet engedélyezésének ügye tavaly decemberben került az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) Humán Reprodukciós Bizottsága elé. Az intézmény szakmai vezetőjeként Vereczkey Attilát nevezték meg. - Kezdettől fogva voltak aggályaim, amelyeket megosztottam a többiekkel - mondja Bodnár Béla, a bizottság tagja. A személyi és tárgyi feltételek vizsgálatakor Bodnár Béla felfigyelt arra, hogy az iratok szerint Vereczkey Attila a Semmelweis Orvostudományi Egyetem II. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának főorvosaként van megjelölve. - A klinika igazgatója azonban arról tájékoztatott, hogy Vereczkey sem jelenleg, sem korábban nem volt a klinika főorvosa - mondja Bodnár, aki ezért megtette a szükséges jogi lépéseket.

Mindezek ellenére az ETT bizottsága januári, soron kívüli ülése után támogatta a CIRIS megalakítását. Bodnár emlékeztet arra, hogy az elmúlt években Miskolcon és Székesfehérváron is szerettek volna reprodukciós klinikát nyitni. A bizottság akkor azzal utasította el a kérelmüket, hogy nincs szükség több ilyen intézményre. - Miért éppen most vált szükségessé, és miért ilyen sürgősen? - teszi fel a kérdést.

- Felháborító, hogy mindez megtörténhetett - kommentálja a hírt Török Attila, a Magyar In Vitro Fertilizációs (Lombikbébi) Társaság elnöke, aki hangsúlyozza, hogy a szakma véleményét nem vették figyelembe a döntés meghozatalakor.

A CIRIS Intézet mindenesetre megkezdi működését. Az OEP tájékoztatása szerint azonban nincs szerződése a biztosítóval. Ezzel szemben az országban működő tíz állami és magánklinika mindegyikének van.

Vereczkey Attila tegnap elhárította kérdéseinket. Az intézmény mai megnyitóján válaszol a sajtó által felvetettekre.

Vereczkey doktor a Nyírő kórház meddőségi központjának megnyitóján 2001-ben
Vereczkey doktor a Nyírő kórház meddőségi központjának megnyitóján 2001-ben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.