A katolikusok se elég keresztények

Jeremy Hallnak meggyűlt a baja az amerikai hadsereggel. A közlegényt először egy őrmester zavarta el az asztalától, amiért a legénységi étkezdében nem volt hajlandó imádkozni evés előtt. Aztán egy őrnagy gorombította le, mert ateisták és szabadgondolkodók számára szervezett gyűlést. A tiszt megfenyegette, hogy megakadályozza előléptetését.

Hall közlegény válaszul a vallásszabadság rendszeres és veszélyes megsértése miatt beperelte az őrnagyot és az Egyesült Államok védelmi miniszterét, Robert Gatest. A pert támogatja a Katonai Vallásszabadság Alapítvány (MRFF), amely 6800 panaszt gyűjtött össze olyan büntetésekről és megaláztatásokról, amelyeket katonák voltak kénytelenek elszenvedni vallási nézeteik miatt. Háborúban állok azokkal, akik fundamentalista keresztény teokráciát vezetnének be a technológiai értelemben valaha létrehozott leghalálosabb szervezetnél - nyilatkozta az AFP hírügynökségnek Mikey Weinstein nyugalmazott őrnagy, aki korábban ügyvédként szolgált a légierőnél. Az MRFF elnöke szerint az eljárás az alkotmányba és a munkaügyi előírásokba ütközik. Különösen elítélően beszélt a Tisztek Keresztény Társasága (OCF) nevű szervezetről, amelynek tizenötezer tagja van, és célja "spirituálisan átalakított katonaság létrehozása, amelynek tagjai Krisztus egyenruhás követei, akiket a Szentlélek tesz erőssé". A Pentagonban száznál kevesebb Halléhoz hasonló esetről tudnak az elmúlt két év alatt. Weinstein szerint azért, mert az érintettek legtöbbször félnek panaszt tenni feljebbvalóikra vagy társaikra. Az interneten sok olyan bejegyzés van, miszerint az ateistákat vasárnap latrinatisztításra, jó esetben őrszolgálatra osztották be, míg a baptisták istentiszteletre mentek.

Egy tábori lelkész arra panaszkodott, hogy fundamentalista csoportok szerint még a katolikusok sem igazi keresztények. - Katonaként szeretnéd azt hinni, hogy a jó oldalon harcolsz. Könnyebb valakit úgy megölni, ha elhiszed, hogy úgyis a pokolra jut és vallási értelemben szemben áll veled - mondta az amerikai fegyveres erőknél folytatott evangéliumi hittérítői gyakorlatot mélységesen elítélő tábori lelkész az AFP-nek. Hall közlegényt időközben társai megfenyegették, hogy éles helyzetben ne fordítson nekik hátat, mert könnyen onnan kaphat golyót.

Bibliaóra a kuvaiti sivatagban
Bibliaóra a kuvaiti sivatagban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.