Miért nem tartóztatták le Almogot?

Valójában "szakállas hírt" ásott elő a BBC televízió kedd reggeli magazinja. A brit rendőrség 2005. szeptember 11-én kivonult Heathrow repülőterére, hogy ott letartóztassa az El Al menetrend szerinti járatával érkező Doron Almog dandártábornokot.


A magas rangú izraeli katonatiszt ellen egy nappal korábban egy londoni kerületi bíróság adott ki elfogatóparancsot a genfi konvenció megsértésére hivatkozva, amely Nagy-Britanniában bűncselekménynek számít. A letartóztatásra a megszállt palesztin területeken elkövetett törvénysértés adott okot. Almog dandártábornokot többek között a Gázai övezetben található Rafah menekülttábor 59 magánházának 2002 januárjában elrendelt indokolatlan lerombolásáért és egy terhes nő 2003 márciusi meggyilkolásáért tették felelőssé. Miután az izraeli jogrendszer nem szolgáltatott igazságot, a Palesztin Emberi Jogi Központ egy észak-londoni ügyvédi iroda segítségét vette igénybe a dosszié elkészítéséhez.

Bár a háborús bűnösökre vonatkozó rendelkezések alapján a Scotland Yard antiterrorista kommandóját törvény kényszerítette volna a cselekvésre, erre nem került sor, mert Almog a gépből ki sem szállva visszatért Izraelbe. Útjának eredeti célja magán-, illetve karitatív jellegű volt. Nem sokkal később Jack Straw, akkori brit külügyminiszter "udvariasságból" nyilvánosan elnézést kért az incidens miatt izraeli kollégájától.

A BBC két és fél év elteltével hozzájutott a korabeli rendőri jelentéshez. Ebből kiderül, az akcióért felelős tiszt az útlevélellenőrzésnél tervezte őrizetbe venni a dandártábornokot. Amikor kiderült, hogy Almog a nagykövetségen keresztül fülest kapott és nem hagyja el a gépet, a kommandó nem volt biztos abban, hogy joga van-e behatolni a fedélzetre, az El Al pedig nem adott erre engedélyt. A rendőrök attól is tartottak, hogy a gépen fegyveres légimarsall foglal helyet vagy Almog kíséretében fegyveres testőr tartózkodik. A parancsnok ezért lefújta az akciót.

A Reggel című műsorban megszólaltatott biztonsági szakértő, John O'Connor, a Scotland Yard riadókülönítményének korábbi feje megsemmisítően nyilatkozott kollégái hozzá nem értéséről. Nem kellett volna mást tenniük, fejtette ki, mint diplomáciai csatornákon keresztül, közvetítőt igénybe véve megakadályozni, hogy a járat elinduljon Tel-Avivba. Megítélése szerint brit tisztviselők szivárogtatták ki a letartóztatás tervét és járatták le ezzel az igazságszolgáltatást.

Doron Almog dandártábornok
Doron Almog dandártábornok
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.