Tőketerebes miatt tiltakozott a Greenpeace Pozsonyban

Transzparenst helyeztek el a Greenpeace aktivistái a szlovák környezetvédelmi tárca épületének miniszteri erkélyére. A több négyzetméteres ponyván ez állt: "Az éghajlatváltozás itt kezdődik!"

A tiltakozás előzménye az, hogy a szlovák környezetvédelmi tárca korábban egy meglehetősen pozitív álláspontú közleményt fűzött a Tőketerebesre tervezett óriási széntüzelésű erőmű környezeti hatástanulmány vizsgálatának víz- és légszennyezési részéhez.

A kelet-szlovákiai város ipari parkjába 885 megawatt összteljesítményű, széntüzelésű hőerőmű felépítését tervezik. A befektető a kassai székhelyű Csehszlovák Energetikai Társaság lenne.

Magyar szakemberek szerint az ipari létesítmény működése káros hatással lenne a tokaji borvidékre.

A Greenpeace álláspontja szerint a szlovák környezeti tárca nem említette meg a tervezett erőmű esetleges működésének éghajlatváltozáshoz kapcsolódó hatásait, a szénerőmű tömérdek tonnányi széndioxid kibocsátását.

A tervezett erőmű becsült kibocsátása 3,82 millió tonna széndioxid évente - hangsúlyozza a Greenpeace közleménye. Összehasonlításul: Szlovákia teljes évi kibocsátása 42 millió tonna.

Mindez azt jelenti, hogy ha elkészülne a tervezett erőmű, akkor Szlovákia összes szén-dioxid kibocsátása mintegy 9%-kal nőne.

- Mindez az EU-s vállalások miatt, és az egyre fontosabbá váló éghajlatvédelem korában anakronisztikus, elfogadhatatlan - véli Rohonyi Péter, a Greenpeace energia és klímavédelmi kampányfelelőse.

Az építési engedélyről a tőketerebesi önkormányzat dönt. A környékbeli lakók körében erős ellenérzések tapasztalhatók a beruházással szemben.

A Greenpeace aktivistái transzparenst helyeznek el a szlovák környezeti tárca épületén
A Greenpeace aktivistái transzparenst helyeznek el a szlovák környezeti tárca épületén
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.