Évi háromszázmilliárdot csalnak az EU-ban

Évi egymilliárd 143 millió euró, azaz mintegy háromszázmilliárd forint - ennyi európai uniós kifizetésnél észleltek szabálytalanságot tavalyelőtt. Legalábbis ez áll az olasz konzervatív Francesco Musotto jelentésében, amelyet kedden változtatás nélkül fogadott Strasbourgban az Európai Parlament. Ez 19 millió euró növekedést jelent az előző évhez képest a csalásban.

A mezőgazdasági kiadásokkal kapcsolatos szabálytalanságok 2006-ban 86 millió eurót tettek ki. A fő felelős Spanyolország, Franciaország és Olaszország volt, a leginkább érintettek pedig a vidékfejlesztés, a borjú- és marha-, valamint a zöldség-gyümölcs ágazat. Az Európai Parlament elfogadhatatlannak tartja, hogy a mezőgazdasági kiadásokra vonatkozóan Németország és Spanyolország évek óta nem juttatja el az Európai Bizottságnak elektronikus formában a szabálytalanságokra vonatkozó értesüléseit.

A felzárkóztatási (strukturális és kohéziós) támogatásoknál a szabálytalanságokkal érintett tételek összege a 2005-ös 601 millióról tavalyelőttre 703 millió euróra nőtt. Ennek 85 százalékáért Németország, Spanyolország, Olaszország, Portugália és Nagy-Britannia a felelős.

A képviselőket aggasztja az áfával kapcsolatos visszaélés mértéke is. - A leggyengébb láncszem a tagállamok hozzáállása, ugyanis nem akarják tudomásul venni, hogy az EU-pénzek szabályszerű felhasználása és ennek ellenőrzése, valamint a hibás kifizetések visszatérítése milyen fontos feladat - nyilatkozta Fazakas Szabolcs (MSZP), hozzátéve: "különösen sajnálatosnak tartjuk, hogy a hozzáadottérték-adóval kapcsolatosan egyre inkább elterjednek Európa-szerte a körhintacsalások, olyanynyira, hogy már összesített adatokkal sem rendelkezünk ennek összegére vonatkozólag, jóllehet egyes becslések az EU költségvetésének 35-40 százalékáról beszélnek".

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.