A Pécsi Vízmű meghétszerezte nyereségét tavaly

A Pécsi Vízmű Zrt. meghétszerezte nyereségét tavaly az előző évihez képest: a cég 2006-ban 42 millió, 2007-ben mintegy 300 millió forint eredményt ért el - közölte a társaság vezérigazgatója kedden a baranyai megyeszékhelyen, sajtótájékoztatón.  

Nyirati István magyarázata szerint a sikert a vízfogyasztás folyamatos csökkenése mellett a díjak 11,5 százalékos emelésével, és költséghatékony, gazdaságos működtetéssel sikerült elérni.

Beszámolt arról, hogy az évi egymilliárd forint összértékű fejlesztéseknek köszönhetően 2007-re jelentősen csökkent a hálózati veszteség, a szennyvíziszap égetéséről a komposztálásra tértek át. Csak az utóbbival 150 millió forintot spóroltak tavaly.

Utalt rá, hogy a mintegy félszáz dél- és közép-dunántúli település, egyben negyedmillió ember vízellátását és szennyvizének elvezetését biztosító vállalat a nyereség korábbi csökkenését főként amiatt szenvedte el, hogy az emelkedő működési költségeket és az inflációt áraiban csak részben tudta érvényesíteni.

Hozzátette: a céget érzékenyen érintette a nagyfogyasztók technológiaváltása, takarékoskodása, valamint elvándorlása a térségből. Ez az elmúlt öt évben a fogyasztásban 22-28 százalékos csökkenést eredményezett.

Nyirati István megjegyezte, hogy a nyereségről a tulajdonosok később döntenek. Az elmúlt évek gyakorlata az volt, hogy egy részét osztalékként felvették, a fennmaradó összeget visszaforgatták.

A cégvezető az idei tervekről elmondta, hogy a tulajdonosok 5,5 milliárd forint árbevétel mellett a tavalyihoz hasonló, 300 millió forint eredményt várnak, és újabb egymilliárd forintot szánnak fejlesztésekre, különböző rekonstrukciós munkák elvégzésére.

Az 1995-ben létrejött, jelenleg 376 embert foglalkoztató Pécsi Vízmű Zrt. a pécsi önkormányzat 50,05 százalékos, a francia Suez csoport 48,05, és 10 kistelepülés 1,9 százalékos tulajdonában van, törzstőkéje mintegy 700 millió forint.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.