Ficsor: "Politikai értékekhez kötődöm, nem személyekhez"

Február elején vette át a távozó Gál J. Zoltán kabinetfőnöki helyét Ficsor Ádám, az agrártárca korábbi szakállamtitkára. A huszonnyolc éves politikus a szakpolitikára nagyobb hangsúlyt helyező kabinetet ígér.

- Önként vállalta a kabinetfőnöki posztot, vagy volt némi finom preszszió a miniszterelnök részéről?

- Ennél jóval önállóbb a politika világa, és önállóbb vagyok magam is. Kényszerből pedig ilyen feladatot elvállalni nem érdemes. Keveset gondolkoztam, amikor a miniszterelnök felhívott.

- Kinevezésével kapcsolatban egybehangzó volt az a vélemény, hogy Gál J. helyére egy fiatal, tehetséges, a pártban jó kapcsolatokkal bíró, elfogadott szakember kerül. Azt mégis mindenki másképp látta, hogy a váltással Kiss Péter kancelláriaminiszter vagy Gyurcsány Ferenc erősödött-e meg.

- Elsősorban politikai értékekhez kötődöm, nem személyekhez. A miniszterelnökkel nem volt erős személyes kapcsolatom, ugyanakkor a kezdetekkor kiálltam a nemzeti progresszió értékrendje és politikája mellett, amit Gyurcsány képvisel. Ha valaki meg akarja érteni a politikai múltamat, az általam vezetett Progresszív Platformot kell alapnak tekintenie. Mindig azt mondtuk, hogy a "miért nem?" helyett inkább a "hogyan igen?" platformja vagyunk.

- Milyen változások lesznek a kabinet munkájában? Úgy hallani, kabinetfőnökként inkább a hagyományos "irodavezetői" feladatokat látná el, és a kommunikációval kevesebbet foglalkozna.

-Én felügyelem a kommunikációt, tehát én vagyok felelős érte. Ez nagyon fontos terület, és az is marad. A miniszterelnöki kabinet szakmai karakterét erősíteni kell, ezért a jövőben nagyobb hangsúlyt kap a legfontosabb ügyek szakpolitikai kontrollja, monitoringja, menedzsmentje. Radikális személyi változásokról sincs szó, a csapatban kiváló képességű szakemberek vannak. Néhány ember azonban más helyen jobban tudna teljesíteni, apró mozgatások tehát lesznek.

- Pimper Richárd korábbi kabinetfőnök-helyettesnek egy minőségileg vállalhatatlan tanulmány megrendelése és kifizetése miatt kellett távoznia. Ön milyen garanciákat tud beépíteni a rendszerbe, hogy ezek a botrányok elkerülhetőek legyenek?

- Csak a legszükségesebb tanulmányokat fogjuk megrendelni, és akkor fizetünk, amikor az adott szakanyag megfelelő minőségű, és az ország érdekét jól szolgálja. Olyan rendszert kell kiépíteni és olyan személyekkel kell együtt dolgozni, amely, illetve akik ezt garantálják.

- A kormány és a kormányfő, illetve a szocialista frakció között gyakran feszült a viszony. A képviselőcsoport örömmel fogadta kinevezésének a hírét, ami már jó jel.

- Beiktatásom előtt egyeztettem a frakcióval, és ismertettem elképzeléseimet. Az MSZP képviselőire nagy feladat hárul a parlamenten kívül is: nekik kell a mindennapokban, a választókerületekben képviselniük, nem egy esetben megvédeniük a kormány politikáját, a reformokat és azok következményeit. Ahhoz, hogy hitelesen tudjanak érvelni, érteniük kell, mit miért teszünk, és támogatniuk kell azt. Azt gondolom, ebben még van feladatunk.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.