Film.dok fesztivál ötödször

Idén is sor kerül a Film.dok Magyar-Román Dokumentumfilm-fesztiválra. Az immár fél évtizedes dokumentumfilmes seregszemle sikerét számos Filmdok-díjas film későbbi nemzetközi elismerései igazolják.

Idén is megméri és megméretteti két ország dokumentarista és televíziós szakmáját az V.Film.dok Magyar-Román Dokumentumfilm Fesztivál. A rendezvényre 2008. május 12-18. között Csíkszeredában kerül sor. Az eddig megszokott módon bárki nevezhet díjmentesen a következő kategóriákban: tudomány, történelem, művészet, természet, fikciós, portré, kísérlet, illetve év. A nevezés határideje: március 11. Egy alkotó legfeljebb 3 alkotással nevezhet.

A filmes rendezvény fél évtizede alatt felvonultatta a szinte valamennyi magyar és román független alkotó, stúdió és televíziós csatorna által készített dokumentarista filmek hosszú sorát. A rangos zsűri Sára Sándor elnökletével több, azóta nemzetközi elismeréseket is aratott alkotást díjazott. A Film.dok - a többi hasonló rendezvénytől eltérően - nem csupán megméretésre és szemlélődésre kínál lehetőséget, hanem összefogást és reformokat sürget. A szervezők nem fogadják el, hogy halódna a dokumentumfilm, és nem hisznek a már kitaposott utak járhatóságban. A Film.dok-on a merész és eredeti alkotások kaptak díjat azokkal szemben, amelyek a Filmszemle és a többi, hasonló rendezvény vállonveregetéseire pályáztak.

Beke Mihály András fesztiválelnök, a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet igazgatója: „Fesztiválunk idén tudatosan választotta jelszavául, hogy Nézz, hogy láss! A dokumentarista filmes és televíziós szakma különvéleménye vagyunk. Ez a műfaj tükröt tart a társadalomnak, és minden társadalom olyan képet lát magáról a tükörben, amilyet megérdemel! Könnyű a szemléken, fesztiválokon bölcsen kritizálni, de ha jó filmeket akarunk látni, azokat előbb el kell készíteni. Mi a Film.dok-on közösen keressük az utat! Ennek a nevében várjuk a nevezéseket!”

Az V.Film.dok Magyar-Román Dokumentumfilm Fesztiválra bárki nevezhet 2008. március 11.-ig. További információ és online nevezés a www.dok.ro weblapon.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.