Kiegyensúlyozott Budapest bűnügyi helyzete

Stabil és kiegyensúlyozott a főváros bűnügyi helyzete, s a kiemelt bűncselekményi kategóriákban - mint a vagyon elleni bűncselekmények, betöréses lopások, zsebtolvajlások, rablások, emberölések - emelkedett a BRFK felderítési eredményessége - mondta Tóth Gábor dandártábornok a csütörtökön Budapesten tartott évértékelő értekezleten.

Bencze József altábornagy, országos rendőrfőkapitány arról beszélt, hogy tavaly a rendőrség egyik kiemelt feladata volt a köz- és az önbizalom visszaállítsa.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vezetőjének, Tóth Gábornak a beszámolója szerint az ismertté vált bűncselekmények  száma 8,8 százalékkal, 99.351-re csökkent. Ez az elmúlt tíz év legalacsonyabb adata a fővárosban.

Továbbra is meghatározó, 67 százalék a vagyon elleni  bűncselekmények aránya, 18 százalék a közrend elleni és 4,9 százalék a család, házasság, nemi erkölcs elleni bűncselekmény, amely elsősorban a gyermeket veszélyeztető, pedofil bűncselekményeket takarja.

A befejezett emberölések száma az elmúlt évben 30-ról 17-re csökkent. A vagyon elleni bűncselekmények száma 2,1 százalékkal,  67.220-ra csökkent. A csökkenés a zseblopásoknál a legmarkánsabb, 13 százalékos. A főkapitány felhívta a figyelmet arra, hogy amíg  Budapesten a zseblopások száma nem éri el a 4 ezret, addig Bécsben ennek a tízszeresét regisztrálták tavaly.

Mint mondta, 3 százalékkal kevesebb, összesen 4.408  személygépkocsi-lopás történt, ami azért jelentős, mert tíz évvel  ezelőtt még 13 ezer gépkocsit loptak el egy évben Budapesten. A  felderítési eredményességgel azonban nem volt elégedett Tóth Gábor,  és mint mondta, ezen javítani kell, ezért változást vezetett be a  felderítésben.

A lopások száma kismértékben, 2,2 százalékkal csökkent, és  kismértékben emelkedett a betöréses lopások és lakásbetörések száma,  ezért 2008-ban a Budapesti Rendőr-főkapitányság kiemelt feladatának  nevezte a lakosságot közvetlenül érintő bűncselekmények  felderítésének javítását.

A rablások száma 20 százalékkal emelkedett, többségét gyermek-  és fiatalkorúak egymás sérelmére követik el - mondta a tábornok, megjegyezve: legtöbbször mobiltelefont lopnak a gyerekek. A pénzintézetek sérelmére elkövetett bűncselekmények száma csökkent, felderítési mutatójuk 80 százalékos.

A főkapitány szerint az, hogy hat régióba szervezték a Bűnügyi  Szemlebizottságot, a jövőben javíthat a betörési lopások felderítési  eredményességén. Az eredményesség javítását várja az egységes  kábítószer bűnözés elleni szolgálattól is. Az idei év egyik  legfontosabb feladata a lakosság szubjektív biztonságérzetének  növelése.
Tóth Gábor a statisztikai rendszerrel kapcsolatban megjegyezte:  az véleménye szerint nem képes hűen tükrözni a rendőrség valamennyi  tevékenységét, elavult, ezért korszerűsítést igényel. Példaként  említette, hogy a bűncselekmény helyszínén történő tettenérés és  elfogás nem jelenik meg az ismeretlen tetteses felderítésben.
A főkapitány elmondta: a bűncselekményekkel okozott kár egy év  alatt 63 milliárd forintról 90 milliárd forintra nőtt, ugyanakkor a  kármegtérülés mértéke 2,4 milliárd forintról 18 milliárd forintra  emelkedett. Egy nyomozóra egy hónapban 19 nyomozás jutott 2007-ben.

A közterületi jelenlétről szólva kiemelte: 30 százalékkal  csökkent az intézkedési aktivitás. Ennek egyik oka, hogy 2007-ben 13.262 rendezvényt biztosított a BRFK, a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvények 75 százalékkal emelkedtek. A rendezvények biztosítása 90 ezer fő részvételét jelentette, ami egy kisebb megyei  rendőrkapitányság valamennyi dolgozójának egyéves munkaidejét jelenti. Gondot jelent az állomány elvándorlása is.

A BRFK az elmúlt évet adósságmentesen zárta, a főváros és a kerületek egymilliárd forinttal járultak hozzá a budapesti rendőrség működéséhez. Tavaly 842-en távoztak a testülettől, 47százalékuk  nyugdíjba vonult. A rendőrség és határőrség integrációja után 1.290  rendőr, vagyis az állomány 15 százaléka hiányzik. Jelenleg 14  korrupciós ügy van folyamatban rendőr ellen, az állomány mintegy 8 százaléka követett el valamilyen jogsértést tavaly, ami még mindig  magas a főkapitány szerint. A rendőri intézkedés ellen 658 panasz érkezett tavaly.
Bencze József, az ORFK vezetője szerint nem fogadható el, hogy  egyes bűncselekmények - mint a zseblopás, gépjárműlopás, betöréses lopás - felderítési mutatója alacsony, 10 százalék alatt van, ezért a vezetők értékelésében szerepelteti kell, hogy milyen eredményt  értek el ezen bűncselekmények felderítésének javításában.

A tábornok emlékeztetett arra, hogy igen sok rendezvényt tartottak tavaly Budapesten, és mint mondta, a  rendezvénybiztosítások száma, az, hogy a közterületről vonják el az  állományt, a bűnüldözői munka rovására megy.

Bencze József a BRFK létszámgondjaival kapcsolatban emlékeztetett rá, hogy Gyucsány Ferenc kormányfő ígéretet tett arra, hogy PPP-konstrukcióban évente 2-300 rendőrlakás épül a jövőben. Emellett Bencze József 300 fő átvezényléséről intézkedett, és nyáron  a rendőr szakközépiskolákból kikerülők is elsősorban Budapestre  kerülnek majd.

Az értekezleten egyperces néma felállással emlékeztek a közelmúltban elhunyt Barna Sándor altábornagyra, egykori budapesti  rendőrfőkapitányra és Borbély Zoltánra, akit hétfőn este lőttek le intézkedés közben Esztergomban.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.