Mugnije halála miatt Izrael szigorított biztonsági intézkedésein

Fokozott riadókészültségbe helyezték az izraeli biztonsági szolgálatok csütörtöktől az ország nagykövetségeit és más zsidó intézményeket, attól tartva, hogy támadás érheti azokat, bosszúból a libanoni Hezbollah katonai vezetője, Emád Mugnije elleni gyilkos merényletért.

Röviddel azután, hogy a világ egyik legkeresettebb terroristájának tartott Mugnije életét a szíriai fővárosban kedd este kioltotta az autójába rejtett pokolgép robbanása, Izrael leszögezte, hogy nincs köze a gyilkossághoz. Az iráni támogatású síita milícia és sokan mások az arab világban ennek ellenére a zsidó államot tették felelőssé a támadásért, abból kiindulva, hogy érdeke fűződött Mugnije halálához.

Az Egyesült Államok elégedetten nyugtázta a Hezbollah-parancsnok halálhírét. Washington szerint Mugnije tervelte ki és irányította azokat a libanoni terrortámadásokat, amelyekben amerikaiak százai vesztették életüket, emellett számos nyugati állampolgár elrablását Libanonban a 80-as évek közepén. Izraeli hírek szerint Mugnijénak köze lehetett a Buenos Aires-i izraeli nagykövetség és az ottani zsidó kulturális központ ellen 1992-ben, majd 1994-ben elkövetett robbantásos merényletekhez is, amelyekben 29, illetve 85 ember vesztette életét.

Az izraeli nagykövetségek csütörtöktől világszerte fokozzák biztonsági intézkedéseiket, és más zsidó intézményeket is elővigyázatosságra intettek - közölték név nélkül nyilatkozó jeruzsálemi illetékesek.

A belső elhárítás, a Sin Bét ugyanakkor szigorította az izraeli légi közlekedés és hajóforgalom ellenőrzését, a hadsereg pedig emelte a készültség szintjét a libanoni határon és a palesztin területeken, támadásoktól és emberrablásoktól tartva - közölte az izraeli közszolgálati rádió. A külügyminisztérium és a hadsereg szóvivője viszont nem nyilatkozott az elrendelt lépésekről.

Megfigyelők szerint Mugnije megölése újabb összecsapásokhoz vezethet a libanoni határon Izrael és a Hezbollah fegyveres ereje között. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.