Az OTP is ott van az ukrán-orosz játszmában

Lapunk értesülései szerint az OTP Bank OTP Trade nevű leányvállalata az a társaság, amely pénzzel segíti az Emfesz Kft. által a RosUkrEnergótól (RUE) vásárolt gáz forgalmazását. Az OTP Banknál üzleti titokra hivatkozva nem kívántak nyilatkozni, de azt megerősítették, hogy a számos ügyféllel bíró leánycég foglalkozik ilyen típusú ügyletekkel, szigorú üzleti megfontolások alapján. Hozzáfűzték, a cég nem hitelt nyújt, hanem "kereskedelemfinanszírozást" végez. Az egyes vállalkozások által forgalmazott termékek kereskedelmét úgy segíti forrásokkal, hogy annak fedezete maga az áru.

Góczi István, az Emfesz ügyvezetője viszont megerősítette az információnkat. A részletekről elmondta: az Emfesz által megrendelt gázmennyiség egy részét valójában nem az Emfesz, hanem az OTP Trade Kft. vásárolja meg és értékesíti fogyasztóiknak. Ez egy bevett kereskedelmi forma, a hatékonyabb gazdálkodás érdekében - fűzte hozzá. Az OTP-leánycég nem a teljes, hárommilliárd köbméter forgalmukat állja, annak csupán kevesebb mint tíz százalékáról van szó. Ráadásul ez egy olyan, a többitől különválasztható mennyiség, amelyet a magyar törvények szerint Magyarországon raktároznak, az E.ON Földgáz Storage-től bérelt tározókban. Vagyis leszállítása százszázalékosan biztos. Góczi István arról nem tudott, hogy a fennmaradó, közvetlenül Ukrajnából, csövön érkező gáz kapcsán bármiféle hitel- vagy egyéb pénzintézeti szerződés lenne életben.

Egy tavaly novemberi bejelentés értelmében épp az OTP Bank szervezi az Emfesz által tervezett szabolcsi "gigaerőmű" hitelét. Az építkezés három szakaszának becsült összköltsége 1,5 milliárd euró. A hitelintézet sajtóosztályától, arra vonatkozólag, hogy az Emfesszel kapcsolatos hírek mennyiben befolyásolják őket, illetve mikor döntenek a hitelről, azt a választ kaptuk, hogy "az OTP Bank, nemzetközi előírások alapján, rangos külföldi partnerekkel, a beruházás első szakaszának finanszírozására várhatóan 2008 első fél évében tesz előzetes ajánlatot". Góczi István szerint a hitel feltételeiről az év végére születhet döntés, amelyben az Emfesz - a tulajdonosoktól kapott forrásból - mintegy húsz százalék önrészt vállal majd. Az ügyvezető azt az értesülésünket is megerősítette, miszerint az OTP által szervezett kereskedelmi hitel mellett az Európai Beruházási Bankkal (EIB) is tárgyalásban állnak.

Korábban megfigyelők furcsállották, hogy az Emfesz "gigahitelét"az az OTP Bank szervezi, amelyet a Mol alelnöke, Csányi Sándor irányít. A banknál persze e tekintetben minden nemű találgatást elvetnek, mondván, az összes döntést testületi módon, kizárólag üzleti szempontok alapján hozzák meg. A bankvezér személyén túl az is összehozhatja az egykori versenytársakat, hogy a Mol már eladta gázértékesítési üzletágát: a gáz vevőjeként, illetve lehetséges szállítóként ma már inkább partnere az Emfesznek. Az erőmű ellátására létesítendő, Ukrajnából érkező célvezeték leendő üzemeltetőjeként szintén a Molt jelölték meg.

Az OTP Bank ukrán leánycégén, a CJSC OTP Bankon keresztül a szomszédos országban is részt vesz a RUE-hoz köthető gázkészletek finanszírozásában. A RUE és az ukrán állami gázcég közös vállalata, az Ukrgazenergo elnöke, Igor Voronyin korábban nyilatkozott is arról, hogy a gázt többek között az OTP Bank hitele segítségével tározták be. A kölcsönök fedezete az ukrán tározókban lévő gáz. Az elnök szerint a források az OTP Bank mellett a Raiffeisentől és az Alfa Banktól származtak. Úgy tudjuk, a finanszírozásban érintett a Deutsche Bank is.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.