Ha beltiltják a ciánozást, akkor lőttek Verespataknak

A bukaresti kormány támogatja a ciánt alkalmazó bányászati technológiák betiltását Romániában.

A bukaresti kormány támogatja a ciánt alkalmazó bányászati technológiák betiltásáról szóló törvénytervezetet - jelentette ki Korodi Attila romániai környezetvédelmi miniszter.

A tárcavezető részt vett a bukaresti képviselőház iparügyi szakbizottságának szerdai ülésén, s itt közölte, hogy a kormány támogatja a szóban forgó törvénytervezetet. Bogdan Olteanu, a képviselőház elnöke szintén a tervezet mellett foglalt állást.

A jogszabály közvetlenül érintené a verespataki aranybányatervet, amelynek engedélyeztetési folyamata jelenleg fel van függesztve.

Korodi a Rompres hírügynökségnek elmondta: a Rosia Montana Gold Coporation (RMGC) kanadai-román vegyes vállalatra csak akkor vonatkozik majd a törvény előírása, ha a jogszabály már azelőtt érvénybe lép, hogy a vállalkozó esetleg megkapja a kitermelési engedélyt.

Korábban a román sajtó az iparügyi szakbizottság tagjainak szemére vetette, hogy már a tavaly nyáron eljutott hozzájuk a jogszabály, de még mindig nem készítették el az álláspontjukat tartalmazó jelentést.

Román híforrások szerint a szakbizottság szerdán is elhalasztotta a végső döntést, ugyanis várják még a Román Tudományos Akadémia, illetve a verespataki helyzet elemzésével korábban megbízott parlamenti vizsgálóbizottság álláspontját. A jogszabályról a képviselőház plénumának kell majd döntenie.     

Az RMGC Európa legnagyobb külszíni bányáját akarja létrehozni Verespatakon. A terv már a román kormány tárcaközi bizottsága elé került, de itt felfüggesztették meghatározatlan időre a jóváhagyási folyamatot, mivel egy bíróság érvénytelenítette az RMGC településrendezési engedélyét.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.