Pesterzsébeti cég hirtelen sikere a hegyvidéki tévétenderen

Furcsa előzmények után kezdte meg adását e hónapban Budapest XII. kerületében az önkormányzattal szerződött új televízió. A Pesterzsébeten bejegyzett Hegyvidék Média Kft. megalakulása után fél évvel megnyerte az önkormányzat műsorszolgáltatás megrendelésére vonatkozó tenderét.

A kerületben egy évtizede működő Omnicolor Polgári Televízió szerint több ponton is aggályos volt a tender, ezért nem zárják ki, hogy jogi lépéseket tesznek.

A jobboldali többségű önkormányzat 2006-ban megválasztott új vezetői (a polgármesteri székben ekkor váltotta a fideszes Mitnyan Györgyöt párttársa, Pokorni Zoltán) egy ideig még folytatták az együttműködést az Omnicolorral. Az önkormányzati támogatás azonban elérte azt az értékhatárt, amikor műsor-szolgáltatási pályázatot kellett kiírni - magyarázta lapunknak Váczi János polgármesteri kabinetfőnök.

A tendert 2007 decemberében írták ki, és tíz nap múlva már eredményt is hirdettek. Az országos médiában is meghirdetett, nyílt pályázatra ketten jelentkeztek - az Omnicolor mellett a Hegyvidék Média Kft.

A pályázat előkészítése, kiírása és lebonyolítása nem volt pártatlan, a bírálóbizottságban nem független szakemberek, hanem az önkormányzat belső munkatársai ültek - állítja Márton Géza, az Omnicolor vezetője, aki szerint televíziójuk tízéves működése, helyismerete, archívuma semmilyen súllyal nem esett latba.

Váczi János szerint a tender értékelése objektív szempontok alapján történt - éppen ezért nem vették figyelembe a műsortervet, a programstruktúrát vagy a helyi archívumot, bár a bírálóbizottság ebben a kategóriában is jobbnak látta a Hegyvidék Média ajánlatát. A legfontosabb szempont az volt, a jelentkező mennyi pénzért tud egypercnyi közcélú műsoridőt előállítani - az Omnicolor ezt kétezer forintért vállalta, a Hegyvidék Média pedig ötödannyiért. A kabinetfőnök elismerte, hogy a Hegyvidéknek nyújtott, havi majdnem másfél milliós önkormányzati támogatás 300 ezer forinttal magasabb, mint amennyit az Omnicolor kapott, de a különbözet megéri a kerületnek, hiszen a győztes ennyiért hetente kilencórányi műsort sugároz, míg az Omnicolor heti két órát vállalt.

Bírálati szempont volt az is, hogy az ajánlatot tevő stúdió tud-e élő műsort sugározni. Az Omnicolor már 2006 decemberében tervet készített az élő adások bevezetésére, ám ezt akkor az önkormányzat nem igényelte. Az élő adáshoz szükséges optikai üvegszálas kábel lefektetésére nem is adott engedélyt a kerület. Egészen addig, amíg a Hegyvidék Média Kft. megalakulása után stúdiót nem bérelt a XII. kerületben; az oda vezető kábel lefektetését hirtelenjében mégis engedélyezték.

A Hegyvidék Média cégnyilvántartási adatai szerint a kft.-t a minimálisan szükséges hárommillió forinttal tavaly nyáron alapította két budapesti, egy soproni, egy téglási és egy pápai magánember, egyforma, húszszázalékos tulajdonrésszel. A kft. ügyvezetője tavaly szeptemberben egy évre Vincze Viktor Attila lett, aki a Duna Televízió vallási műsorainak és a Magyar Katolikus Rádiónak a szerkesztője. A kft. a tudakozó információi szerint telefonon nem érhető el, a cégnyilvántartásban megadott címen előfizető nem található.

Az Omnicolor stúdiójában. Elsötétül a képernyőjük
Az Omnicolor stúdiójában. Elsötétül a képernyőjük
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.