Orosz-ukrán gázpatt

Az orosz Gazprom ma délután négy órára halasztotta az Ukrajnának való gázszállítás 25 százalékos csökkentését, ha addig nem lesz eredmény a megbeszéléseken, illetve az ukrán fél nem hajlandó kifizetni a gázimportból felhalmozódott másfél milliárd dolláros tartozását.

A Gazprom elnöke, Alekszej Miller és az ukrán Naftogaz vezetője, Oleg Dubin tegnap is

A Gazprom kész arra, hogy megvizsgálja a Nabucco gázvezetékben való részvétel lehetőségét ilyen jellegű javaslat esetén - közölte az orosz gázipari monopólium szóvivője. Szerinte jelenleg a projektben részt vevő országok közül egyik sem képes a vezeték életképes üzemeltetéséhez szükséges földgázmennyiséggel ellátni a rendszert. (MTI)
tárgyalt, de az ukrán fél továbbra is vitatja a tartozás jogalapját, a orosz-ukrán gázszállításról szóló megállapodásra hivatkozva. E szerint a Gazprom leányvállalata Közép-Ázsiából és Oroszországból származó (ezer köbméterenként 179,5 dolláros áron számított) földgázt a RosUkrEnergon (RUE) keresztül juttat az ukrán Naftogaznak. Kijev szerint a tartozás a közvetítő céget terheli, amelynek kiiktatását az ukrán kormányfő elsődleges feladatának nevezte megválasztása után. Julia Timosenko a tervek szerint a jövő héten utazik Moszkvába a gázár-megállapodás felülvizsgálatára. A Gazprom korábban jelezte, hogy nem ragaszkodik a RUE szolgáltatásaihoz, tegnap azonban mégis kiállt a cég megőrzése mellett, ameddig Ukrajna nem rendezi a tartozást.

 

Igaz, Timosenko tegnap részben elismerte, hogy a Naftogaz tartozást halmozott fel, ám a szerinte egymilliárd dolláros összeg ötödét átutalta a RUE-nek, amely azt nem továbbította. A RUE vezetését - köztük az októberi parlamenti választási vereség után távozott Viktor Janukovics kormányában helyet foglaló energetikai minisztert - "energetikai terroristáknak" nevezte. Jurij Bojko azért is kapott ilyen jelzőt, mert már ügyvivő miniszterként aláírta a csaknem 180 dolláros árról szóló megállapodást, noha korábban a Gazprom maga is elképzelhetőnek tartotta a 160 dolláros árat.

Szakértők szerint azonban nem kerül sor újabb gázárháborúra, ezt jelzi a végső határidő módosítása is, valamint az, hogy Viktor Juscsenko államfő titkársága jelezte: a közeljövőben kész átutalni a Naftogaznak 815 millió dollárt a tartozás rendezésére. A Gazprom szerint a tartozás oka, hogy Türkmenisztán a szokatlan hideg miatt csökkentette gázexportját, így az ottani 100 dolláros gáz helyett Oroszország a saját, 314 dolláros áron számított földgázkészletéből pótolta a kieső mennyiséget.

Az Emfesz nem számít a szerződések megsértésére

Biztos vagyok abban, hogy egy Gazprom-leányvállalat nem fogja megsérteni szerződéses kötelezettségeit - nyilatkozta lapunknak Góczi István, az orosz-ukrán vitákban központi szereplővé vált, Ukrajnában tevékenykedő RosUkrEnergo (RUE) nevű cég magyar partnere, az Emfesz Kft. ügyvezetője. A RUE 50 százaléka a Gazpromhoz, másik fele pedig Dmitrij Firtas ukrán üzletemberhez köthető. A magyar bejegyzésű Emfesz Kft. teljes egészében Firtas cégcsoportjába tartozik, és a RUE-től vásárolja a főleg Magyarországon, illetve Romániában és Lengyelországban értékesített gázt. Az Emfesz és a RUE között 2015-ig, a Gazprom és az ukrán állami gázszállító, a Naftogaz Ukraini közé ékelt RUE között pedig 2028-ig él a gázszállítási szerződés. Góczi István egyetértett azokkal a vélekedésekkel, hogy ezek magánjogi szerződések, amelyeket nem politikai, hanem üzleti szempontból kellene vizsgálni. Hozzáfűzte: ha valamely fél egyoldalúan felbontaná a megállapodásokat, a RUE több milliárd dolláros kártérítést követelhetne. Ilyenre azonban - szavai szerint - eddig soha nem került sor, így most sem számítanak hasonlóra. Az ügyvezető azt sem gondolja, hogy a RUE kapcsán felmerült kérdések az Emfeszre is kihatnának. A lakossági gázszolgáltatást indító Emfesz ügyfelei az ukrán helyzetből adódóan csak akkor számíthatnának zavarokra, ha ez az ország illetve a kontinens más fogyasztóit is érintené; ezen belül a lakosság náluk is minden tekintetben ellátási előnyt élvez. (Munkatársunktól)

A Gazprom elnöke, Dmitrij Medvegyev és vezérigazgatója, Alekszej Miller  tegnap a Deep Purple zenakarral ünnepelte a cég fennállásának 15 éves évfordulóját
A Gazprom elnöke, Dmitrij Medvegyev és vezérigazgatója, Alekszej Miller tegnap a Deep Purple zenakarral ünnepelte a cég fennállásának 15 éves évfordulóját
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.