Amy már csillagos ötös

Úgy tűnik, a botrányos életet nem nehéz díjakra váltani: az utóbbi időben drog- és alkoholfüggőségéről elhíresült brit énekesnő, Amy Winehouse öt díjat kapott a magyar idő szerint hétfő hajnalban, Los Angelesben megtartott 50. Grammy-gálán. Videók >

Második, Back to Black című albumával elnyerte a legjobb felvétel, a legjobb dal és a legjobb popalbum díját, továbbá ő az év popelőadója és az év felfedezettje. Az elvonóról a napokban kiengedett énekesnő azonban nem lehetett ott személyesen a gálán: a hírek szerint drogproblémái miatt későn kapott vízumot. Így csupán műholdon keresztül kapcsolták, amikor egy-egy borítékból az ő neve került elő.

Amy Winehouse "Tears Dry on Their Own"


Amy Winehouse egyetlen kategóriában maradt alul: az év albumáért járó gramofont nem ő, hanem nagy meglepetésre Herbie Hancock vehette át. A meglepetés oka persze nem maga a River: The Joni Letters című album volt, hanem a tény, hogy amíg általában ebben a kategóriában könnyűzenei lemezek diadalmaskodnak, addig az idén egy dzsesszlemezt találtak az év legjobb felvételének - ez legutóbb évtizedekkel ezelőtt esett meg. Hancock ezenkívül az év kortárs dzsesszlemezét is magáénak mondhatja.

A legtöbb jelölést, szám szerint nyolcat Kanye West kapta, végül négy rapkategória díjával térhetett haza. Két-két elismerést kapott többek között Bruce Springsteen, Justin Timberlake, a Foo Fighters és a The White Stripes. Érdekesség, hogy a demokrata párti elnökjelöltségért küzdő Barack Obama a legjobb beszédlemez kategóriában nyert, és a Harry Potter utolsó kötete is bezsebelt egy Grammyt: a gyermekek számára készült hangoskönyvek között találtatott a legjobbnak a Harry Potter és a halál ereklyéi.

Kanye West "Stronger"


A zenei élet legjobbjait elismerni hivatott szakmai díjat idén 110 kategóriában osztották ki a reggae-től a polkán vagy a klasszikus zenén át a világzenéig olyan "egzotikus" műfajokban is, mint a trópusi latin, a tejano (texasi spanyol), a norteno (mexikói), a bennszülött amerikai, a hawaii, a zydeco vagy a cajun (louisianai fekete és fehér tánczene).

Apja szerint Amy Winehouse boldog volt utolsó napjaiban
Amy Winehouse, amikor éppen nem a drogba és az italba, hanem a mikrofonba kapaszkodik
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.