Olcsóbb sms-ezést vív ki az EU

Amennyiben a szöveges mobilüzenetek (sms) és a letölthető adatforgalom barangolási díjaiban július 1-jéig nem törik le az árakat a szolgáltatók, Brüsszel az uniós szabályozás mellett dönthet – adta hétfőn értésre Viviane Reding távközlési EU-biztos a GSM világkongresszuson. Mint mondta, az ütemtervről tájékoztatta a szolgáltatókat is.

Az EU bizottságának terve abba a folyamatba illeszkedik, amellyel az unió általában is igyekszik közös nevezőre hozni a mobiltelefonáláskor esedékes díjakat – mégpedig Európa belső piacára hivatkozva. A tavalyi, drasztikus roamingdíj-csökkentés egyes esetekben 70 százalékos árvisszaeseést is eredményezett, de csak a hangalapú szolgáltatásokra vonatkozott, az sms-ekre és a WAP-ra nem. A kiskereskedelmi árat, amely most is tovább csökken, a kezdeményezett hívások esetén percenként 49 eurócentben (mintegy 128 Ft), a fogadott hívásoknál pedig 24-ben rögzítették. A döntés hosszas eljárást követelt meg az Európai Bizottság, az EU (tagállami) tanácsa, valamint a belső piaci kérdésekben az utóbbival egyenértékű Európai Parlament között.

- Különösen az adatroaming árai szakadtak el a valóságtól. Ez a harmadik generációs szolgáltatások miatt különösen problémás. Viviane Reding mai bejelentésétől függetlenül a hírközlési hatóságok európai szövetsége idén megoldást akar találni erre – mondta lapunknak Márton György, a Nemzeti Hírközlési Hatóság szóvivője. Pataki Dániel, az NHH elnöke idén az európai szabályozók szövetségének elnöki tisztét is ellátja.

Rob Conway, az európai szolgáltatókat tömörítő szövetség elnöke úgy vélte: együttműködnek Brüsszellel, de az adatátvitelnél a szolgáltatók maguk is éves 40 százalékos tarifacsökkentést irányoztak elő. Ellenzik a kiskereskedelmi ár európai szabályozását. Az EU kimutatása szerint az adatroamingnál az ár 25 eurócent és hét euró között, szélsőséges mértékben tér el.

Brüsszel

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.