Helyreállt a rend a Kossuth téren

Teljesen kiürítették a budapesti Kossuth Lajos teret hétfő estére a rohamrendőrök. A térre vezető valamennyi utat lezárták, kordont állítottak egyebek között a Vértanúk terénél, az Alkotmány utcánál. Két embert állítottak elő.

Nem sokkal korábban száz rendzavaró közel 150 méteres szakaszon ledöntötte a Parlament épülete körül emelt kordont. A rohamrendőrök kutyákkal vonultak fel, és könnygáz bevetése után kiszorítottak mindenkit a Kossuth térről.

Tafferner Éva, a BRFK szóvivője elmondta: 19 óra 20 perckor a metró kijáratánál felállított kordon mentén egy kisebb csoport maszkban és csuklyában gyülekezett és petárdákat szórt a rendőrök felé. "A rendezvény az agresszív fellépés miatt elvesztette békés jellegét; a biztosítási parancsnok kiadta a parancsot tömegoszlatásra" - mondta.

A rohamrendőrök, akik könnygázt is bevetettek, mintegy tíz perc alatt kiürítették a Kossuth Lajos teret. Előbb egy közel száz főnyi csoportot szorítottak ki az Alkotmány utcán keresztül a Bajcsy-Zsilinszky útra, majd 70-80 rendzavarót a Vértanúk teréről is.

Este nyolc óra után a parlamenti képviselők már zavartalanul elhagyhatták az Országházat.

Két embert állítottak elő

Két embert állítottak elő a hétfő esti demonstráción a rendőrök. Egy kordont rángató fiatalt a Kossuth téren rendzavarás miatt állítottak elő, míg egy másik embert - aki a Báthory utcában közlekedési járőröket dobált meg - hivatalos személy elleni erőszak miatt - mondta Tafferner Éva. A demonstrálók az egészségügyi törvény megszavazása ellen tüntettek azt követelve, hogy a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött törvényt utasítsák el a képviselők.

Ezren gyűltek össze délután


Közel ezren gyűltek össze délután a fővárosi Kossuth téren, amikor az Országgyűlés az egészségügyi törvényről szavazott. Azt követelték, hogy a köztársasági elnök által megfontolásra visszaküldött törvényt utasítsák el a képviselők.


A Belvárosból mintegy száz árpádsávos és nemzetiszínű zászlót lobogtató ember rendőri biztosítás mellett vonult a Vértanúk terére, míg a Néprajzi Múzeum oldalában a kordonnal lekerített járdán a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 szimpatizánsai mintegy háromszázan hallgatják a szónokokat, akik folyamatosan bírálták a kormány eddigi tevékenységét.

A demonstrálók rádión keresztül követték az Országgyűlés munkáját. Heves pfújolással és kiabálással reagáltak arra, hogy a parlament elfogadta a törvényt. A kezdeti ötszázról kora estére csaknem ezer főre növekedett a tömeg, a 2-es villamosok csak a Garibaldi utcáig közlekednek, miként a trolibuszok is rövidebb útvonalon. A rendőrség lezárta a forgalom elől a Kossuth tér egy részét.

(forrás: MTI, NOL)

 

Rendőrsorfal
Rendőrsorfal
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.