Szabadság Kör: bontsák le a Kossuth téri kordont

A Szabadság Kör tiltakozik a Parlament épülete elé újból felállított kordon  miatt - mondta Balog Zoltán fideszes országgyűlési képviselő hétfőn  Budapesten a Kossuth téren, újságírók előtt. Az emberi és szabadságjogok súlyos sérelme, hogy újból teljesen törvénytelenül áll a kordon - fogalmazott a Szabadság Kör tagjaként Balog Zoltán.


Mint kiemelte, a szervezet nevetségesnek tartja, hogy a  kormánypárti képviselők "így próbálják megvédeni azokat a  döntéseiket, melyeket érvekkel nem voltak képesek megtenni". Hegedűs Zsuzsa szociológus szerint sem kellene lezárni az egész teret az állampolgárok elől. Úgy néz ki, hogy a képviselők vannak a ketrecben és magukat kerítik be, nem pedig az embereket tiltják ki -  jelentette ki.

A szociológus közölte: őszintén sajnálja azokat az embereket, akiknek a kertjébe a múlt héten Molotov-koktélokat dobtak. Azért is sajnálom őket, mert a kormány őket használja fel ürügyül valami olyasmire, ami ma már egyszerűen nevetséges - fogalmazott. (Ismeretlenek több szocialista képviselő házára dobtak  Molotov-koktélt péntekre virradóra, az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség terrorcselekmény miatt indított nyomozást.)

"Március 9-én nagyon sokan menjünk el szavazni, ez a legjobb  módja annak, hogy ennek a majomparádénak vége legyen" - jelentette  ki a szociológus. Szájer József néppárti európai parlamenti képviselő közölte: a  Szabadság Kör azért alakult, hogy a "Magyarországon súlyos  veszélyben lévő szabadságjogoknak a sérelmével szemben tiltakozzon".

Hangsúlyozta: már nem először fordul elő, hogy a polgárok  gyülekezési jogát az Alkotmánnyal és a magyar törvényekkel  ellentétesen korlátozzák, hiszen - mint fogalmazott - nincsen jogi  alapja annak, ami a Kossuth téren történik.

A Kossuth téri kordon szimbóluma lett az országban történő  szabadságjogok sérelmének - jelentette ki az EP-képviselő. "Ezt a  kordont bontsák le, ennek semmiféle jogi alapja nincsen!" - tette  hozzá.
Gulyás Gergely jogász arról beszélt, hogy a Szabadság Kör  szerint a kordon, ami a teljes Kossuth teret lezárja, és ezáltal a  gyülekezés alkotmányos alapjogát lehetetlenné teszi, semmiféleképpen nem tekinthető sem arányosnak, sem szükségesnek.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.