Nem érvényes a párizsi békeszerződés?

Becsület-mentő fiatalok.
Szombaton pár tucatnyi ellentüntető tiltakozott a Szépművészeti Múzeum előtt a mintegy kétezer bőrfejűnek a Hitler oldalán harcolókat, köztük a Waffen SS-t és a hungaristákat dicsőítő megemlékezése ellen - a hvg.hu beszámolója szerint.
Az ellentüntetők előre be nem jelentett demonstrációt, flashmobot - spontánnak látszó utcai akciót – rendeztek. Az antinácik sárga csillagokat, rózsaszín háromszögeket, piros szíveket viseltek.
Az ellendemonstráció résztvevői egy adott jelre sort képeztek, tarkójukra tették a kezüket, emlékeztetve a nácik áldozataira.
A flashmobra szóló felhívásban a többi között az állt hogy, "február 9-én, szombaton megtartják kedves kopasz polgártársaink a szokásos 'Vér és becsület' napját, amin - többek között - megemlékeznek a 'várvédő' SS- és csendőregyenruhás 'hősökről', akik 'védték' az ország rombaszakadtáig a nyilas uralmat; akiknek köszönhetően legalább 1 millió ember veszett oda nagyszüleink vagy dédszüleink közül, ki magyar bakaként, ki deportáltként, ki a Dunába lőve, ki éhenhalva, s ki 'csak egyszerűen' romok alá temetve. Idézzük meg pár percre nekik, akikről elfelejtkeztek!"
A Hírszerző tudósítása szerint az akcióhoz csatlakozott az Irodalmi Centrifúga (Bódis Kriszta és Gordon Agáta feminista irodalmárok) is.
Az újfasiszták nem értették az üzenetet. A rendezvény főszervezője a flashmobra úgy reagált: "egy zajos kisebbség lázad a hősökre való emlékezésünk ellen, azok utasítására, akik a hatalmat bitorolják"...
(forrás: HVG Online, Hírszerző)

"A magyar demokrácia megcsúfolása, hogy ismét újfasiszta rendezvényt tartottak" Budapest fasisztáktól történő megszabadulásának az 1945-ös évfordulóján. "Ez sérti a párizsi békeszerződést is" - írta a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége nevében kiadott "Antifasiszta kérdések az MSZP-hez és az SZDSZ-hez" című közleményében Hanti Vilmos elnök. Megdöbbenését fejezi ki amiatt is, hogy "mindez az adófizetők pénzén működő rendőrség biztosításával történt."

A történtek a szabálykövető fiatalok számára azt a látszatot kelthetik, hogy az újfasisztákkal együtt demonstrálni "az elvárt törvényes, a demokráciánkban követendő állampolgári cselekvés, s a velük szemben demonstratívan föllépő antifasiszták viselkedése az elítélendő, akik közül a rendőrség ráadásul még néhányat a helyszínről el is kísért", mivel "zavarták a törvényesen bejelentett fasiszta rendezvény megtartását".

A MEASZ közleménye jelezte: főleg európai partnerszervezetei rosszallásukat fejezték ki, amiért a fasiszta rendezvény magyarországi megtartható.

Állítsuk meg a fasizmust, amíg nem késő!  Tiltakozunk és követelünk - címmel közleményt adott ki a  Magyarországi Munkáspárt 2006 is.

"Szaporodnak és egyre kihívóbbá válnak a neofasiszta megmozdulások. A Hősök terén legutóbb fekete ruhát viselő nemzetközi és hazai bőrfejű gyűlt össze Magyarországot a második világháború idején megszálló német fasiszta csapatok és magyar nyilas szövetségesek ünneplésére. A rendőrség a nyilvánvaló náci tüntetés megakadályozása helyett, a náci tüntetés ellen tiltakozó ellentüntetőket zavarta el, vette egy részüket őrizetbe" - írják. - "Meddig lehet ezt tűrni? Meddig tűrik ezt az ország jelenlegi politikai vezetői, a Köztársasági Elnök, a parlament, a kormány, a parlamenti politikai pártok, az úgynevezett 'politikai elit'? A Magyarországi Munkáspárt 2006 a leghatározottabban tiltakozik a neofasizmus, terrorfenyegetések, az utcai erőszak ellen. Követeljük az illetékesektől, a Köztársasági Elnöktől, a parlamenttől, a kormánytól, a rendőrségtől, az ügyészségtől, a bíróságtól, a felbujtók és a tettesek haladéktalan felkutatását, felelősségre vonását és szigorú megbüntetését. Állítsuk meg a fasizmust, amíg nem késő!"

(NOL)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.