Szörnyű baleset után életmentő műtét a profi jéghoki ligában

Életmentő műtéten esett át Richard Zednik, a Florida Panthers csatára a Buffalo Sabres elleni bajnokin az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) legutóbbi játéknapján.

A szlovák légiós nyakát elvágta társa, Olli Jokinen korcsolyája, és rengeteg vért vesztett. A finn támadó egy ütközéstől megbillent, lábával pedig súlyosan megsebesítette Zedniket, aki ugyan segítséggel kiszédelgett a cserepadra - miközben nyakából ömlött a vér -, de ott összeesett. A sérültet azonnal a helyi kórházba szállították, ahol megoperálták. Állapota stabil, a szlovák hokis már nincs életveszélyben.

A találkozón jelen volt Colin Campbell, az NHL alelnöke - akinek fia, Gregory a Floridában játszik -, és a szörnyűség után azonnal beszélt Gary Bettmannel, az NHL elsőszámú vezetőjével. Szóba került, hogy a találkozó utolsó 9:56 percét halasszák el (ekkor 4-3-ra vezetett a Buffalo), azonban a gyors és eredményes beavatkozás miatt végül a folytatás mellett döntöttek. A horrorisztikus jelenet miatt közel 15 percet állt a játék a buffalói csarnokban, ahol végül a hazai Sabres nyert 5-3-ra. A vendéglátóktól Derek Roy kétszer volt eredményes, míg a kapus Ryan Miller pályafutása 100. győzelmét jegyezhette.

"Nem kellett volna tovább játszani. Láttam a visszajátszásban, hogy az én korcsolyám okozta a sérülést. Én is szerettem volna bemenni a kórházba Richarddal. A folytatásban már képtelenek voltunk a meccsre koncentrálni" - mondta Jokinen, akinek osztja véleményét Lindy Ruff, a Sabres vezetőedzője:

"Teljesen megértem a floridaiakat, hogy nem kellett volna tovább játszani. Mindenki Zednikre gondolt, most ő volt a legfontosabb."

A Buffalo korábbi otthonában, a Memorial Auditoriumban 1989. március 22-én hasonló dráma történt. A Sabres hálóőrének, Clint Malachuknak a kapu elé berepülő St. Louis-i Steve Tuttle vágta el a nyakát, és pillanatok alatt vértócsa keletkezett a ketrec előtt. Malachuk nyakát több mint 300 (!) öltéssel varrták össze, de csak egy napot töltött kórházban, és négy nap múlva már edzett. Az akkori összecsapás utolsó öt percét két héttel később játszották le.(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.