A BKV elhalasztotta az eredményhirdetést

Egy hónappal elhalasztotta a BKV a használt buszok pályázatának eredményhirdetését, mert a Fővárosi Közgyűlés csak márciusban tárgyal a még hiányzó pénz jóváhagyásáról. Az elhíresült buszbeszerzést a napokban rendkívüli ülésen tárgyalják.

Soha nem volt a cég alkalmazottja - állítja kitartóan Regőczi Miklós, a BKV kommunikációs vezérigazgató-helyettese minden kérdésre, amely azt firtatja, milyen viszonyban áll a fővárosi közlekedési cég vezérigazgatójának, Antal Attilának a fia azzal az Alfa Busz Kft.-vel, amelyik egyedüliként indult a BKV használtbusz-pályázatán. Mint arról többször beszámoltunk, bombaként robbant a Heti Válasz híre: a tendert kiíró cég - a BKV - vezérigazgatójának a fia, Antal Zsolt az Alfa Busz Kft.-nél dolgozik. Azóta több forrásból pontos és kevésbé pontos információ, sőt találgatások is megjelentek a hírrel kapcsolatban. Ezt tisztázandó tegnap végül a vezérigazgató, Antal Attila a FigyelőNetnek kijelentette: a fia az Alfa Busz Kft. egyik alvállalkozójának dolgozott 2006 végétől 2007 végéig, de soha nem volt döntéshozói pozícióban, csupán logisztikai munkatárs. Antal hangsúlyozta, hogy az ominózus egy év alatt a BKV-nak semmilyen jogi kapcsolata nem volt az Alfa Busszal.

Információk szerint az Alfa Busz, a Volvóval közös konzorciumban, Genfben leselejtezett, hat-hét éves Volvo buszokat kínál, darabonként 48 millió forintért a BKV-nak. Szakértők szerint ez legalább 10-13 millió forinttal több, mint a tényleges piaci ár. Ha a tendert az Alfa Busz nyeri, akkor a BKV a piaci árnál 1-1,5 milliárd forinttal többet fizet a járművekért.

Az ügy egyelőre zavaros, s egyesek szerint egyre inkább az lesz. A BKV mindenesetre két nappal ezelőtt úgy döntött, hogy egy hónappal elhalasztja az eredményhirdetést, igaz, nem a pályázat körül kialakult botrány miatt, hanem azért, mert a Fővárosi Közgyűlés akkor tárgyalja a BKV költségvetését - tudtuk meg Regőczi Miklóstól. A kommunikációs vezérigazgató-helyettes hangsúlyozta azonban, hogy a döntés az eredetileg tervezett időpontban, február 20-án megszületik, de eredményt csak egy hónappal később hirdetnek. Attól kezdve a közgyűlésen a sor, a politikusoknak kell eldönteniük, elfogadják-e a döntést, s megszavazzák-e a cég költségvetését, amely a hiányzó hárommilliárd forintot is tartalmazza.

Az ügyben egyébként vizsgálatot kér a főpolgármester, a Fővárosi Közgyűlés városüzemeltetési bizottsága és a Fidesz fővárosi frakciója is. A pályázat körüli eseményekről példátlanul nagy a titkolózás, szinte minden a színfalak mögött zajlik - nyilatkozta lapunknak Vitézy Dávid, a BKV felügyelőbizottságának a tagja.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.