Kiszolgálás "fajtajelleg" szerint

Egy zalaegerszegi butikban néhány napig olyan "üzletszabályzat" volt érvényben, amely szerint romákat csak egyesével szolgálnak ki. A cigány kisebbségi önkormányzat pert fontolgat az eset miatt.

"Az egyes etnikai csoportokhoz tartozó, külsőleg is fajtajelleget mutató magyar állampolgárokat kizárólag egyesével szolgáljuk ki." - ezt a feliratot helyezte el egy zalaegerszegi bolt tulajdonosa üzlete ajtaján a közelmúltban. A várost átszelő főút mellett lévő butik bejáratán három napig lehetett látni a figyelmeztetést. Ma már nem olvasható a diszkriminatív felirat, de az eset nagy port kavart a zalai megyeszékhelyen.

A megdöbbentő "üzletszabályzat" miatt elsőként a bolt tulajdonosát kerestük meg. Ő válaszolt is kérdéseinkre az üzletében - ahol egyébként a ruhák mellett Nagy-Magyarország-matricát, s többféle árpádsávos szuvenírt is kapni, a pulton pedig ott jártunkkor egy urna állt, amibe a felirat szerint a Magyar Gárda támogatói dobhatják be adományaikat. Ké-sőbb azonban - a cikk kéziratának elolvasása után - a tulajdonos visszavonta a nyilatkozatát, s megtiltotta, hogy nevét leírjuk, vagy akárcsak egyetlen mondatot is idézzünk tőle. Így pedig az, hogy pontosan mely "etnikai csoportokra", milyen "fajtajellegre" gondolt, s miért tartotta szükségesnek a sokakat felháborító, önkényes tiltás bevezetését, csak a megyei lapnak adott nyilatkozatából tudható meg. Azt mondta: "Gyakran jelentek meg 6-8 fős roma csoportok a kis üzletben, s míg a társaság egyik része az egyedül dolgozó alkalmazott figyelmét terelte el, a többiek megpróbáltak ellopni néhány holmit."

Zalaegerszegen sokakat megdöbbentett az eset.

Kámán János ezredes, Zalaegerszeg rendőrkapitánya érdeklődésünkre azt mondta: a hirdetmény miatt semmiféle panasz, feljelentés nem érkezett a rendőrségre, s nem indítottak eljárást az ügyben. Hozzátette: tavaly összesen tíz-egynéhány esetben indítottak eljárást boltban történt lopás bűncselekménye miatt. Megjegyezte: csupán egyetlen feljelentés érkezett csoportosan elkövetett lopás miatt. A kapitánytól megtudtuk: ha a lopott érték nem haladja meg a 20 ezer forintot, akkor nem is a rendőrség, hanem a polgármesteri hivatal indít eljárást szabálysértés miatt. A polgármesteri hivataltól azt a tájékoztatást kaptuk: tavaly 376 zalaegerszegi lopás esetében jártak el, ezek többsége boltokban történt, az elkövetők több mit fele 18 évesnél fiatalabb volt.
- Keressük a lehetőséget, hogy miként tudnánk jogi útra terelni az ostoba, embertelen, hátrányos megkülönböztetést megfogalmazó üzletszabályzat ügyét - jelentette ki Dömötör Csaba, a Zalaegerszegi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke, s úgy folytatta: - Ha most nem teszünk határozott lépéseket, akkor előbb-utóbb eljutunk oda, hogy kitiltják az üzletekből a cigányokat.

Zalaegerszegen a megkérdezett boltosok többsége határozottan elítélte a diszkriminatív hirdetményt. Abban ugyanakkor egyetértettek a butikossal, hogy a városban meglehetősen sok a lopás, a tolvajok között akadnak romák is. Az általunk megkérdezett tulajdonosok mindegyike egyetértett abban: valamit tenni kell a bűnesetek visszaszorítása érdekében. Egybehangzóan állították: nem ritka az a módszer, hogy négy-öt ember benyomul az üzletbe, s amíg valamelyikük eltereli az eladó figyelmét, addig a többiek ellopják a kiszemelt holmikat, s gyorsan eltűnnek a helyszínről.

- Kétségtelen, hogy gyakoriak a bolti lopások, de azokat óriási hiba lenne romaügyként kezelni. Ezért határozottan elítélem a diszkriminatív hirdetményt - mondta érdeklődésünkre Matyéka István, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Zalaegerszeg-térségi elnöke. Hozzátette: biztonsági kamerák, riasztórendszerek beszerzésével, és a lopások esetén mindig megtett rendőrségi feljelentésekkel lehetne eredményt elérni.

A hirdetmény három napig volt érvényben
A hirdetmény három napig volt érvényben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.