Vádemelést javasolnak Lengyel Zoltán ellen

Hivatalos személy elleni erőszak, könnyű testi sértés és becsületsértés miatt vádemelést javasol a Központi Nyomozó Főügyészség Lengyel Zoltán független (korábban fideszes) országgyűlési képviselő ellen - közölte a politikus ügyvédje, Futó Barnabás pénteken az MTI-vel.

Az ügyvéd elmondta: szerdán volt az iratismertetés az ügyben; a Központi Nyomozó Főügyészség fenntartotta, hogy vádemelést javasol a képviselővel szemben. Az iratokat a nyomozó főügyészség megküldi a Fővárosi Főügyészségnek, amely legfeljebb 60 napon belül dönt a vádemelésről. Futó Barnabás hozzátette: csak az iratismertetéskor juthatott hozzá egyes iratokhoz, így a rendőrök vallomásaihoz, ezeket jövő héten áttanulmányozza, észrevételeit pedig megküldi az ügyészségnek.

Lengyel Zoltán 2007. július 8-án éjjel Budapesten, az I. kerületben gépkocsival haladt, amikor három rendőrjárőr állította meg közlekedési ellenőrzés miatt. Az akkor még fideszes képviselőnél nem voltak iratok, ezért a rendőröknek egy országgyűlési képviselőnek szóló parkolási engedélyt mutatott fel, személyi adatainak közlésétől viszont elzárkózott azzal, hogy ha ezeket közli, akkor le kellene mondania mentelmi jogáról.

Lengyel Zoltán élettársát hívta fel telefonon, és kérte tőle, hozza a helyszínre az iratait. A legfőbb ügyész mentelmi jog felfüggesztésére irányuló indítványa szerint a telefonbeszélgetés során az intézkedő rendőrökre - általuk jól hallhatóan - súlyosan sértő, lealacsonyító jelzőt használt. A dokumentumban szerepel, hogy a telefonbeszélgetést követően, a váltásparancsnok kérdésére - ezeket a sértő jelzőket rájuk értette-e - Lengyel Zoltán igennel válaszolt, és tegező hangnemben megismételte a sértéseket.

Amikor a váltásparancsnok közölte Lengyel Zoltánnal, hogy azonosítása miatt előállítják, a politikus az indítvány szerint megpróbálta gépkocsijával elhagyni a helyszínt. Ezután alkalmaztak az intézkedő rendőrök testi kényszert, és eközben az egyik rendőr nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett Lengyel Zoltán ütésétől. A dulakodást követően a rendőrök kihúzták az autóból Lengyel Zoltánt és megbilincselve vitték az I. kerületi rendőrkapitányságra.

Lengyel Zoltán az ügyben feljelentést tett a Budapesti Nyomozó Ügyészségen, hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás vétsége és más bűncselekmények miatt. Az ügyészség elrendelte a nyomozást, ám később megszüntető határozatot hozott. Lengyel Zoltán saját elhatározásából, augusztus 15-én lépett ki a Fidesz-frakcióból, azóta függetlenként folytatja munkáját a Parlamentben.

(MTI)

Lengyel Zoltán
Lengyel Zoltán
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.