Tizenhét rakétát lőttek ki gázai palesztinok Izraelre

Tizenhét rakétát lőttek ki fegyveres palesztin csoportok tagjai pénteken a Gázai övezetből Izrael felé, a támadások nem követeltek áldozatokat - közölte egy izraeli katonai forrás.

A házilag fabrikált rakéták közül tizenegy izraeli területen csapódott be, öt közülük Szderót város körzetében, a többi pedig nem lakott övezetben, Askelón városától délre. Anyagi károk keletkeztek, az egyik rakéta például megrongált egy dél-izraeli üzemet - közölte egy rendőrségi szóvivő.

Nem közölték, hogy a többi hat rakéta hol ért földet. A múltban a palesztinok által Izraelre kilőtt rakéták közül nem egy még a Gázai övezetben csapódott be. A rakétatámadásokat a Gázai övezetet 2007 júniusa óta ellenőrző iszlamista Hamász mozgalom, illetve a radikális palesztin Iszlám Dzsihád vállalta magára egy közleményben.

Palesztin szemtanúk szerint egy izraeli repülőgép péntek hajnalban a Gázai övezetben légicsapást mért a Népi Ellenállás Bizottságai elnevezésű fegyveres palesztin csoport aktivistáira, anélkül, hogy bárkit megsebesített volna közülük.

Az ismétlődő palesztin rakétatámadásokra válaszul Izrael csütörtök este csökkenteni kezdte a Gázai övezetbe szállított elektromos energia mennyiségét. A védelmi minisztérium úgy döntött, hogy az első, csaknem 1 százalékos csökkentés után hetenként további 1 százalékkal mérsékli a nagyfeszültségű távvezetéken Gázába szállított áramot, amennyiben a rakétatámadások folytatódnak, de ügyelni fog az elégséges szint fenntartására, hogy ne súlyosbítsa a humanitárius helyzetet az övezetben - közölte Slómó Dror szóvivő.

Az áramellátás csökkentésével Izrael jelezte, hogy a korábbi üzemanyag-korlátozás után a büntetőintézkedések új szakasza következik. Emberjogi csoportok bírálták és kollektív büntetésnek minősítették az üzemanyag- és áramkorlátozásokat, amelyek ártatlan polgári személyeket sújtanak. Izrael viszont azzal érvel, hogy ezek az intézkedések emberségesebbek, mint egy nagyszabású katonai akció, amely számos emberéletet követelne.

A Gázai övezet áramszükségletének mintegy negyedét fedezi saját erőműve révén, amelyhez az üzemanyagot Izrael biztosítja. Az áram többi része Izraelből (tíz távvezetéken) és Egyiptomból (két távvezetéken) érkezik.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.