Felfüggesztették két baszk szakadár csoport működését

Három évre felfüggesztette a Batasuna szervezethez közel álló két baszk szakadár csoport működését Baltasar Garzón, a spanyol legfelsőbb bíróság bírája pénteken - közölték bírósági források.

A Baszkföldi Kommunista Párt (PCTV) és a Baszk Nacionalista Akció (ANV) így nem vehet részt a március 9-én tartandó spanyol parlamenti választásokon. A bíró elrendelte mindkét szervezet állami támogatásának megvonását, valamennyi irodájuk bezárását és bankszámláik zárolását. A legfelsőbb bíróság a két párt törvényen kívül helyezéséről is vizsgálatot folytatott pénteken.

A spanyol hatóságok gyanúja szerint a PCTV és az ANV lényegében a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár szervezet 2003 óta betiltott politikai szárnya, a Batasuna fedőszervezeteként indult már az előző két spanyolországi választáson is. 2005-ben a Baszkföldi Kommunista Párt kilenc képviselői helyet szerzett meg a 75 fős baszk regionális parlamentben. A Baszk Nacionalista Akció jelöltjeinek felét kizárták ugyan a tavalyi helyhatósági választásokon, de a párt így is 337 mandátumhoz jutott a baszk régióban, illetve további 100 képviselői helyet szerzett a szomszédos Navarra körzetben.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.