A Fidesz és a Nemzet új Kossuth téri kordontól tart

A Fidesz azt követeli, hogy ne zárják le kordonnal a Kossuth teret - jelentette ki Balsai István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője, aki pénteken a Parlament épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy az ismételt kordonállítási akció szálai a miniszterelnökhöz vezethetnek. A kormányszóvivő reagálásában közölte: ez rendőrszakmai kérdés, amibe a kormány nem avatkozik bele.

Mint elhangzott, a Fidesz felszólítja azokat, akik az akciót eltervezték, hogy álljanak el ettől szándéktól, "ne építsenek újabb akadályokat a választók és a parlamenti képviselők közé" és "ne lehetetlenítsék el március végéig az ország legfontosabb közterén a bejelentett, jogszerű demonstrációkat".

Balsai István azt mondta, ha kell, a Köztársasági Őrezred parancsnokát, ha kell, a miniszterelnököt szólítják fel, mert a szálak "nyilván" Gyurcsány Ferenchez vezetnek, "ő szokott operatív módon beavatkozni a rendőrség munkájába". A fideszes képviselő arra a kérdésre, hogy terveznek-e a tavalyihoz hasonló kordonbontó akciót, úgy válaszolt: bíznak abban, hogy a Kossuth tér ismételt lezárása nem valósul meg. "Kordonbontási terveink nincsenek" - tette hozzá.

Balsai István a Parlamentet jelenleg is körülvevő kordon előtt tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az Országgyűlés elnökének, Szili Katalinnak is "oda kellene hatnia" ebben az ügyben. Hozzátette: nem tudják, hogyan fordulhatott elő, hogy a képviselők testi épségét, biztonságát úgy akarják megvédeni, hogy magukat a képviselőket nem kérdezik meg. "Köszönjük szépen, mi jól érezzük magunkat a választóinkhoz közel" - fogalmazott a fideszes képviselő.

Mint mondta, lehet, hogy vannak olyan MSZP-s képviselők, akik félnek bejönni a parlamentbe, de "hát mondjanak le a mandátumukról, ha munkájukban való megjelenés ilyen nehézségeket okoz". Balsai István úgy vélte: a kordonállítási akció újabb bizonyíték, hogy a kormány és a "kormányt még egyelőre támogató parlamenti többség" szembekerült a társadalom többségével. Az a szándék, hogy hétfőn a kormánytöbbség ismét át akarja erőszakolni a parlamenten a gyakorlatilag változatlan tartalmú egészségbiztosítási törvényt, egybecseng ezzel akcióval - tette hozzá.

A Magyar Nemzet pénteken számolt be arról, hogy hétfőtől ismét kordonnal zárja le a Kossuth teret a rendőrség. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg csupán a Parlamentet és közvetlen környezetét védő rácsokat mintegy 50-100 méterrel kijjebb tolják, és így megközelíthetetlenné teszik a Kossuth-, a Rákóczi- és a Károlyi-szobor körüli zöld területet, valamint az Országház IX-es kapuja előtti nagy parkolót, egészen a villamossínekig.

Az intézkedés a lap információi szerint szoros összefüggésben áll azzal, hogy az Országgyűlés hétfőn vitázik és szavaz az egészségbiztosítási törvényről. Mivel a kormány által beterjesztett több-biztosítós modellt a felmérések szerint a társadalom többsége elutasítja, ezért a rendőrség a végszavazás idején és utána utcai tüntetésekre számít.

Dobozi József dandártábornok, az ORFK Köztársasági Őrezredének parancsnoka az Országház védelmére kidolgozott intézkedés kiegészítésében úgy rendelkezik, hogy a területet február 11-én 0 órától "a szükséges ideig", de legkésőbb március 31. éjfélig lezárva tartják - olvasható a Magyar Nemzetben.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.