Hétfőn kiderül, ki veszi meg a Garancia Biztosítót az OTP-től

Hétfőn az OTP Bank sajtótájékoztatón jelenti be a Garancia Biztosító eladására kiírt pályázat lezárását - tudta meg a Népszabadság Csányi Sándortól, az OTP Bank elnök-vezérigazgatójától egy sajtótájékoztatót követően, aki többet nem árult el újságíróknak nyilatkozva.

Korábbi információink szerint a vevő esetleg részesedést szerez az OTP Bankban is, a tranzakció teljes értéke ez alapján akár 1,5 milliárd eurót (forint-árfolyamtól 350-390 milliárd forintot) is elérheti. Ekkor a vevő 10 százalékot megközelítő részesedést szerezne az OTP Bankban, és 100 százalékban megvenné a Garanciát (utóbbi értékét az ügylet tanácsadója félmilliárd euróra tette) – persze mindez függ attól, hogy a vevő hány százalékot, és milyen áron szerez meg a bankból. 

Az OTP – értesülésünk szerint – pályázati kikötésként kérte a jelentkezőktől, hogy tegyenek ajánlatot bizonyos banki részvényhányad megszerzésére is, bár azt is hallani lehetett: a befektetőkeresés nem feltétlenül van összefüggésben a Garancia eladásával. Vagyis: bárhogyan is záruljon ez a tranzakció, előfordulhat, hogy az OTP máshol is keres új nagytulajdonosokat. A kutakodásnak a híresztelések szerint többek közt az is oka, hogy újabb jelentős befeketetővel, vagy befektetőkkel a háta mögött a pénzintézet kevésbé lehet kitéve – a Molnál történekhez hasonló - ellenséges felvásárlási kísérletnek. A bank vezetése azonban vélhetően azzal indokolja majd ezt a lépést, hogy így csökken a tőzsdén forgó részvények aránya, ami jót tesz az árfolyamnak, és így a részvényesek is jól járnak.

A Garanciára második körben négy jelentős biztosító adott ajánlatot: az amerikai óriáscég, a világ vezető biztosítója az AIG, a holland Aegon, a svájci Zurich, és Franciaország legnagyobb biztosítója a Groupama – de időközben ötödikként még hozzájuk csatlakozott a német Ergo is. 

Elemzők a bejelentés hírére reagálva azt mondták: 600-800 millió euró között lehet a Garancia vételára, és ez alapján az OTP árfolyamának rövid ideig tartó emelkedését is jósolták. Már az ügylet esetleges lezárásának híre a korábbi 6850 forintról 7050 forintig vitte fel a bank részvényeinek árát a tőzsdén, bár ezt követően az árfolyam fokozatosan kezdett visszaereszkedni a kiinduló szintre, később ez alá is esett, ám a nap végén a papír ismét erőre kapott és ára megközelítette a hétezer forintot. 

A bank pozícióját azonban mindenképpen javítaná a Garancia eladása - ez a vélekedés áll a várt árfolyam-emelkedés mögött is, igaz a hatást biztosan rontják az amerikai jelzálogpiaci válság következményei (többek között az a tény, hogy a bankok árfolyamai jelentősen esnek a világon mindenütt). Az mindenesetre tény: a válság miatt kialakult bizalmatlanság relatív pénzhiányt teremtett a piacon, és egy terjeszkedést tervező banknak mindenképpen kedvező, ha több százmillió eurónyi elkölthető összegre tesz szert. Ezt emlegette nemrég több elemző is, úgy vélve: jó esélyt jelent az OTP-nek, hogy épp akkor lesz pénze a terjeszkedésre, amikor térségbeli versenytársai forráshiánnyal küzdenek, vagy csak drágán - a mostani magas áron - tudnak csak megfelelő tőkét szerezni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.