Tb-háború, újabb rohamok

Hétfőn szavaz az Országgyűlés az egészségbiztosítási törvényről. Értelemszerű, hogy ezekben a napokban fölerősödnek a törvényellenes hangok. Így volt ez tegnap is.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke tegnap bejelentette: több magánszemély csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amelynek során 12 ezer forint megfizetésével a meglévő társadalombiztosítási jogviszonyukat szeretnék megvédeni. Éger maga is befizette a 12 ezer forintot. Közölte ugyanakkor: levelet írtak Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek, arról tájékoztatják a kormányfőt, hogy nem értenek egyet az egészségbiztosítás privatizációjával, és azzal sem, hogy a költségvetés bevételeinek egyszeri növelése érdekében a kormány a majdani üzleti befektetőknek 12 ezer forintért akarja a biztosítottak rendszeres járulékbefizetéseit, személyes és egészségügyi adatait eladni. Felszólítják a kormányfőt, hogy a 12 ezer forintos befizetés fejében intézkedjen arról, hogy a járulékokért cserébe a jövőbeni egészségügyi ellátást továbbra is az OEP vagy annak jogutódja intézze. A "polgári engedelmességi mozgalmat" Kiss József, az OEP volt főigazgatója indította el múlt csütörtökön.

Éles hangú ütésváltás alakult ki az egészségügyi tárca és református egyház között is. "A Magyarországi Református Egyház (MRE) elítéli és visszautasítja az Egészségügyi Minisztérium közleményét, amiben az egyház egészségbiztosítással kapcsolatos álláspontjának állítólagos megváltozását üdvözölték" - közölte Bölcskei Gusztáv az MRE zsinatának lelkészi elnöke. Ennek előzménye, hogy a minisztérium közleménye azt tartalmazta: "Ha a református egyház azt fontolgatja, hogy befektetőként lépjen be az egészségbiztosítási rendszerbe, akkor ez azt jelenti, hogy változott az egyház korábbi elutasító álláspontja az új biztosítási rendszerrel kapcsolatban".

Ezt arra alapozták, hogy az egyház levélben kereste meg a tárcát, arról érdeklődve, milyen feltételekkel lehetne az egészségbiztosítási pénztárak befektetője.

Bölcskei egyértelművé tette, hogy az egyház sem önmagában, sem cég alapítása útján nem kíván befektetőként belépni az új biztosítási rendszerbe, ugyanakkor elutasítja a jelenlegi piaci alapú biztosításátalakítási tervezetet.

Ide tartozik, hogy tegnap, a Nyugati téri aluljáróban a "Tb Mentők", vagyis a Humanista Mozgalom, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete és a Védegylet a Tb Mentő népszavazással kapcsolatos kampányáról beszéltek.

Aluljáró-demonstráció a Nyugati téren
Aluljáró-demonstráció a Nyugati téren
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.