Misszió a Víg Ablakban

A világ számos városában jól ismerik a kirakatkiállítás műfaját, Székesfehérváron viszont még újdonságnak számít a fiatal helyi képzőművészek sajátos kulturális missziója.

- Régebben egy katonai felszereléseket árusító boltnak volt a kirakata, később a háznak a gondnoka használta a felesleges holmijainak a tárolására. Tőle kértük el ingyenes használatra. Azután a város leghosszabb nyitva tartású kiállítóhelyét alakítottuk ki belőle. Bármelyik tárlat napi 24 órán keresztül megtekinthető - mondja Varga Gábor Farkas.

Székesfehérvár belvárosában egy utcai kirakat előtt állunk a 31 éves tervező-grafikussal, aki a barátjával, a szintén képzőművész Garami Richárddal közösen hozta létre a város első kirakatgalériáját, a Víg Ablakot. A két-három havonta változó tárlatok megtekintése - értelemszerűen - ingyenes, igaz, a nonprofit kiállítások költsége sem haladja meg a néhány tízezer forintot. A nyitás óta eltelt idő tapasztalatai szerint naponta sok százan sétálnak el az üvegablak előtt, márpedig ennyi nézője egyetlen fehérvári múzeumnak vagy galériának sincsen.

- A kirakatkiállításnak éppen az a lényege, hogy olyanok is találkozzanak a kortárs képzőművészettel, akik egyébként soha nem mennek be egy galériába - mondja Varga Gábor Farkas. - Persze attól még nem lesznek múzeumjárók, ha megnézik a kirakattárlatainkat, de nem is ez a célunk. Mindketten tagjai vagyunk a Székesfehérvári Művészek Társaságának, az elkötelezett műélvezők a különböző helyi kiállításokon amúgy is láthatják az alkotásainkat. A kirakat csupán egy plusz találkozási lehetőséget jelent számunkra a közönséggel.

A Víg Ablakban tavaly februárban gyulladt fel először a neoncső fénye, azóta már az ötödik kiállításnál tartanak az alkotók. A tevékenységük misszió jellegét mutatja az is, hogy eddig jórészt a különböző művészi akcióik dokumentálására használták fel a kirakat nyújtotta lehetőségeket. Így például fotók és videofelvételek segítségével mutatták be Varga Gábor Farkas tavalyi faültetési akcióját.

- Egy átalakított talicskával és egy facsemetével végigjártam Fehérvár belvárosát, és faültetésre buzdító matricákat, szórólapokat osztogattam az embereknek, majd az egyik lakótelepen nyilvánosan elültettem egy nyírfát - meséli a közéleti akciók szervezésével is foglalkozó művész. - Egy-egy ilyen figyelemfelkeltő attrakció a pillanathoz kötött, a kirakat-kiállítás segítségével viszont időben elnyújtható a hatása.

Hasonló esemény volt Sárai Borbála Luca képzőművész városi növénydíszítő túrája: ő műanyag poharakba ültetett virágokat helyezett el a belváros összes közlekedési tábláján, ami azért volt roppant egyszerű, mert a fémoszlopok tetején lévő üregekbe pont befértek a kis poharak. Önálló tárlatként jelent meg a kirakatban a Varga-Garami páros által szervezett fűnyírófesztivál dokumentálása is: légi felvételeken mutatták be a városszéli marhalegelőn tíz művész által készített - a harminccentis fűben kaszával, fűnyíróval, traktorral nyesett - fűképeket.

Jelenleg az Újrahasznosított Európa című kiállítás tekinthető meg a kirakatban.

- Az installáció valójában egy művészi demonstráció, amivel arra akarjuk felhívni az emberek figyelmét, hogy Európa számos országában nagy hagyománya van a lerobbant, régóta bezárt gyárépületek kulturális célú hasznosításának - mondja Varga Gábor Farkas. - Fehérváron az ad aktualitást a témának, hogy veszélybe került az öt évvel ezelőtt megnyílt kulturális műhely, a Bőrgyár működése. A kiállítással azért lobbizunk, hogy a Bőrgyár megmaradhasson.

A "kirakatművészek" nem terveznek hosszú időre előre, általában csak a következő egy-két kiállítás témáját fixálják. Azt például már eldöntötték, hogy a következő installációt Császár Péter készíti el, akinek az egyik ökoakcióját kívánják népszerűsíteni. A fotókon, videókon bemutatják majd azt a folyamatot, ahogy a fiatal képzőművész fából látványos kis házat épít egy élő fa lombkoronájába.

- Eddig csupa pozitív viszszajelzést kaptunk az emberektől a kirakatgalériáról - mondja Varga Gábor Farkas. - Valójában egyetlen kritikát fogalmaztak meg velünk szemben, igaz, azt többen is megtették: örülnének, ha sűrűbben frissítenénk a tárlatokat. Majd igyekszünk.

Varga Gábor Farkas az Újrahasznosított Európában
Varga Gábor Farkas az Újrahasznosított Európában
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.