Szakklinikára viszik a volt Yukos alelnököt

Szakklinikára viszik Vaszilij Alekszanjant, a feldarabolt Yukos olajbirodalom volt alelnökét, aki nyirokmirigyrákban, AIDS-ben és tuberkulózisban szenved. Most egyeztetik, hogy melyik intézménybe szállítsák - közölte az orosz Országos Büntetés-végrehajtási Szolgálat sajtóosztálya az Interfax hírügynökséggel.

A másfél éve vizsgálati fogságban lévő Alekszanjan ügyében eljáró bíróság korábban elzárkózott a fogházon kívüli szakorvosi kezelés engedélyezésétől arra hivatkozva, hogy egyrészt a beteg kezelésben részesül a fogházban, másrészt nincs is bizonyíték állítólagos betegségeire. A fogház vezetője eljuttatta a bírósághoz egy konzílium igazolását, amely szerint Alekszanjan sürgősen speciális kezelésre szorul.

A bíróság szerdán felfüggesztette az Alekszanjan elleni pert a vádlott rossz egészségi állapota miatt. Ugyanakkor elutasította az ügyvédek azon kérését, hogy óvadék ellenében helyezzék szabadlábra Alekszanjant. A bíróság szerint ugyanis továbbra is fennáll a szökés, vagy a tanúk befolyásolásának veszélye. Az ügyész újságíróknak azt mondta, a fogház főorvosának és parancsnokának kell eldöntenie, hogy hol kezeljék a vádlottat.

A pénzeszközök eltulajdonításával, pénzmosással és adócsalással vádolt Alekszanjan támogatására több mint egy hete éhségsztrájkba kezdett Mihail Hodorkovszkij, a Yukos volt főnöke, aki szerint a volt alelnöktől azért tagadták meg eddig a megfelelő kezelést, hogy rá vonatkozó terhelő vallomást zsaroljanak ki belőle. Hodorkovszkij csak a volt alelnök kórházba szállítása után hagy fel akciójával. Hodorkovszkij éhségsztrájkjához csatlakozott kilenc emberjogi aktivista, és számos neves értelmiségi és művész a főügyészhez intézett levélben vállalt kezességet azért, hogy Alekszanjan kezelése esetén nem szökik meg.

Szerdán az Európa Parlament 23 képviselője nyílt levélben kérte Vlagyimir Putyin elnöktől és több más orosz vezetőtől, hogy biztosítsák a beteg számára a szükséges orvosi kezelést, és garantálják az igazságos bánásmódot a Yukos-ügy kapcsán eljárás alatt állóknak. Rámutattak: Alekszanjan szakkezelésének megtagadása az élethez való alapvető jog súlyos megsértése.

A beteg vádlott kórházba szállítását és gyógykezelését korábban háromszor követelte a strasbourgi emberi jogi bíróság, és szót emelt ennek érdekében az orosz emberi jogi biztos is. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.