Ismét vevőt keresnek a hazai lóversenyzésnek?

Új pályázatot írhatnak ki az állami lóverseny- és fogadásszervező cég eladására. A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács ugyanis állítólag nem elégedett azzal, hogy eddig csak egy pályázó akadt. Az új feltételű tenderrel az árat is feljebb srófolnák. A szervezet szóvivője szerint nincs döntés, a felmerülő elképzelések nem többek javaslatnál.

Tovább csúszhat a lóversenyszervezés a -fogadás magánkézbe adása. Elképzelhető ugyanis, hogy eredménytelennek nyilvánítják a most futó privatizációs pályázatot, és új tendert ír ki a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT). A kormányzat három éve foglalkozik az eladás gondolatával - az első tervek 2005 májusában születtek meg. Több koncepció elkészítése, majd átdolgozása után eredetileg tavaly szerette volna eladni a lóversenyfogadást az állam, ám a pályázat kiírása a nyár végére csúszott. Hátráltató tényező volt, hogy a szerencsejáték-szervezési monopólium fenntartása miatt az Európai Unió eljárást indított Magyarország ellen.

Az augusztus végén megjelent pályázatban azonban végül csak megígérték a befektetőknek a fogadások bonyolításának kizárólagos jogát. A majdani vevőnek így a Nemzeti Lóverseny Kft. és a Magyar Lóversenyfogadás Szervező Kft. mellet a lóverseny- és bukmékeri fogadásszervezés koncessziós jogára kellett ajánlatot tennie. Az érdeklődés ugyan nagy volt - négyen is megvették a tenderdokumentációt -, ám végül csak egy pályázó akadt. Még az állami Szerencsejáték Zrt. sem adta be a pályázatát, pedig a dokumentációt megvette - állítólag nem adhatta be. Így az egyetlen jelölt, az alagi téli edzőpálya tulajdonosa, Winkler Márton vezette - magyar üzletemberekből álló - "konzorcium" a pályázat november végi benyújtása óta vár a döntésre. Úgy tűnik, hiába.

Információink szerint ugyanis a vagyontanács elé olyan javaslat is kerülhet, amely szerint eredménytelennek kellene nyilvánítani a pályázatot. Az indok az lehetne, hogy csak egyetlen jelölt indult - nem hivatalosan viszont egy új pályázattal állítólag az árat is fel akarják srófolni. Ehhez persze új alapokra kellene helyezni a majdan kiírandó új pályázatot. Állítólag erről is készül már a terv.

Száraz Gábor, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. szóvivője azt nyilatkozta lapunk értesülésére reagálva: a pályázattal kapcsolatban semmilyen hivatalos tájékoztatást nem kapott. Általánosságban hozzátette: amíg nincs döntés, addig sokféle elképzelés felvetődhet egy-egy ügylettel kapcsolatban. Az MNV a társaságokkal kapcsolatos javaslatait a vagyontanács elé terjeszti, ebben a szakaszban többféle ötlet is születhet - akár a tanács tagjainak részéről is. A döntést végül a grémium hozza meg, ám amíg itt nem születik elutasító vagy éppen az elképzelést támogató határozat, addig ezek csak javaslatok. Száraz Gábor hangsúlyozta: a Nemzeti Lóverseny Kft. és a Magyar Lóversenyfogadás Szervező Kft. privatizációjával kapcsolatban még semmilyen döntést nem hozott a vagyontanács. Szerinte az MNV még határidőn belül van. Az ajánlat beérkezését követő 90 napon belül kell döntést hozni (vagyis március elejéig), és ez a határidő is még egyszeri alkalommal 30 nappal meghosszabbítható.

A befektetőjelölt, Winkler Márton az üggyel kapcsolatos minden kérdésünket azzal hárította el: ha lennének is információi, akkor sem nyilatkozhatna a pályázatról.

Milliárdos tétek

Jelentős befektetéseket kell végrehajtania annak, aki a versenyeztetést és a lóversenyfogadást gazdaságosan szeretné működtetni. A privatizációs tender szerint csak bánatpénzként félmilliárd forintot kellett letenni. Az egyfordulós eljáráson a Nemzeti Lóverseny Kft. 1,5 milliárd forint, valamint a Magyar Lóversenyfogadás Szervező Kft. egymilliárd forint névértékű üzletrészét értékesítenék. Emellett a lóverseny- és a bukmékeri fogadás díját is ki kell termelni a húsz évre szóló koncesszió alatt. Ennek minimumárát együttesen, áfa nélkül évi 500 millió forintban határozták meg. Így az említett időszak alatt tízmilliárd forintot kell összehoznia a privatizáció győztesének. Megfelelő fogadási forgalom esetén az államnak fizetendő játékadó is hasonló nagyságrendet érhet el. Mindezek mellett az eredményes működés érdekében az országos közvetítési és elektronikus fogadási hálózatot is fejleszteni, bővíteni kell, ami ugyancsak szép summa. A lóversenyfogadás az elmúlt években bőven veszteséges volt - bár egyre kisebb mértékben. A hiány rendezésére az ÁPV Zrt. évről évre tulajdonosi kölcsönt nyújtott, amelyek fedezete a cég ingatlanaira bejegyzett jelzálog volt. Ennek mértéke pedig immár közel hatmilliárd forintra duzzadt. Vagyis a győztesnek e "részlet" rendezésével is számolnia kell.

Nyári verseny a Kincsem Parkban. Lovat váltanak?
Nyári verseny a Kincsem Parkban. Lovat váltanak?
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.