Eötvös-ősbemutató Lyonban

Eötvös Péter művészeti vezetésével nagyszabású kortárs zenei fesztivált rendeznek Lyonban március 4. és 24. között - jelentették be egy tegnapi párizsi sajtótájékoztatón. A GRAME Zenei Központ szervezésében megvalósuló eseménysorozat legkiemelkedőbb műsora a magyar zeneszerző Lady Sarashina című operájának világpremierje lesz.

A művet a Lyoni Opera rendelte a szerző-karmestertől, aki egy XI. században élt japán nő feljegyzései alapján készítette el a zenét. A hölgy 12 éves korától naplót vezetett, több mint 40 éven keresztül. Megismerhetjük utazási élményeit, álmait, mindennapi életét és egyetlen, rövid szerelmének történetét. Ezekből a töredékekből állította össze a librettót Mezei Mari, a szerző felesége. A mű színpadra állításában főleg japán művészek vettek részt Ushio Amagatsu rendező vezetésével. Érdekesség, hogy tíz éve ugyanő állította színpadra ugyanott a Három nővért.

A Lady Sarashina színházi változatát (amelyben a szereplők nem énekeltek) Az álmok hídja címmel korábban már előadták Budapesten is. Ezúttal a négy éneklő szereplőt "igazi" zenekar és a színpadon három klarinét kíséri.

Eötvös különböző műveit egyébként összesen kilenc estén hallgathatják meg az érdeklődök, akiknek levetítik a szerző különböző produkcióiról szóló filmeket és Kele Judit emlékezetes portréfilmjét is. A fesztiválon magyar muzsikusok is részt vesznek: az Eötvös által az egyik legjobb magyar zenésznek nevezett Szakcsi Lakatos Béla két különböző formációval lép fel két estén.

Az eseménysorozaton számos zenei és tánc-világbemutatót láthat a közönség, a nagy nevek közül kiemelendő a jelenleg legkiválóbbnak tartott francia zongorista, Pierre-Laurent Aimard, a négy szaxofonosból álló Habanera kvartett, a koreográfus Anne Teresa de Keersmaker és Michel Kelemenis.

Eötvös több koncerttel tiszteleg mestere, Stockhausen emléke előtt.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a magyar zeneszerzőnek különleges éve az idei, mert egy másik új operáját, a Gabriel García Márquez regénye alapján készült A szerelemről és más démonokról című művet bemutatják a Glynbourne-i Fesztiválon. A Népszabadság kérdésére Eötvös Péter elmondta, hogy az utóbbi időben az év felét Budapesten tölti, ekkor elsősorban a komponálással foglalkozik. "Szükségem van az otthoni levegőre, a fényekre, a felhőkre és persze a barátokra. Sokat járunk színházba, itt nemcsak érzem, hanem értem is a darabokat. Fontos az is, hogy reményeink szerint a nem nagyon távoli jövőben igaziból beindulhat a Nemzetközi Eötvös Alapítvány és Intézet működése a Gőz László megálmodta BMC Házban. Itt helye lesz a kottáknak, a stúdiónknak és előadótermeinknek, így sokat foglalkozhatok majd a fiatal muzsikusokkal."

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.