Bilincs a volt Globex-vezetőkön

Jelentősen súlyosította a Fővárosi Ítélőtábla a Globex ügy első- és másodrendű vádlottjának büntetését. A döntés indokolását megszakítva megbilincselték őket és vezetőszíjat tettek rájuk.

A Globex-ügyben 1998-ban rendelt el nyomozást a rendőrség. Vajda Lászlót, a Globex volt tulajdonosa és Postáné Vellai Györgyike a cég volt vezérigazgatója a vád szerint értékpapírok kibocsátása, portfóliókezelés, illetve más ügyletek miatt 1996 és 1998 között hatmilliárd forintos kárt okozott; három önkormányzatot, egy céget, saját nyugdíjpénztárukat és számos kisbefektetőt károsítottak meg. A bíróság Vellait első fokon 2 év 6 hónap börtönre ítélte, Vajda 1 év 8 hónapot kapott.

Csaknem tíz év elteltével tegnap született meg a jogerős döntés. A Fővárosi Ítélőtábla Postáné Vellai Györgyikét 7 év, míg Vajda Lászlót 6 év börtönre ítélte. Szinte példa nélküli módon a bíró rendelkezett a szabadságvesztés végrehajtásának azonnali foganatosításáról: a bíró megszakította az indokolást, s a két vádlottra vezetőszíjat tettek és bilincsbe verték őket.

Miután "rabosították" őket, folytatódott a döntés ismertetése. E szerint az elsőfokú bíróság kiemelkedően alapos munkát végzett. Ugyanakkor az ítélőtábla szerint a Fővárosi Bíróság kirívóan enyhe büntetést szabott ki Vellaira és Vajdára. Tettük ugyanis 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, Vellainál a halmazat miatt a felső határ 12 év. Továbbá, a Fővárosi Bíróság eltúlzott jelentőséget tulajdonított az időmúlásnak, hiszen a nehezen felderíthető cselekmények feltárása időigényes. Ami pedig az azonnali megbilincselést illeti: a bíróság azzal indokolta döntését, hogy a vádlottaknak még akkor is legalább 4-5 évet kell börtönben tölteniük, ha kedvezménynyel szabadulnak, így fennáll a szökés vagy elrejtőzés veszélye.

A büntetőügy egy további vádlottja az ügyészi fellebbezés hiányának köszönheti szerencséjét. - Büntetéséhez nem tudtunk hozzányúlni, bár szívesen megtennénk - mondta a bíró. Mint mondta, hiába állapította meg a testület a bűnösségét, súlyosítási tilalom hiányában nem lehet semmit tenni.

A rabosítás pillanata
A rabosítás pillanata
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.