Német-magyar orvosképzés

Ősztől Németországban is képez orvosokat a Semmelweis Egyetem. Az Európában egyedülálló közös vállalkozás rendszer 42 külföldi hallgatóval indul.

Európában egyedülálló együttműködési szerződést ír ma alá Németország egyik legnagyobb klinikai központjával a Semmelweis Egyetem: közös képzést indítanak. Az első csoport szeptembertől indul, 42 külföldi hallgatóval. Az alapképzést Budapesten kapják a hallgatók, majd az első két év után hamburgi intézményekben teljesítik az orvosképzés második, klinikai felét. Ide is elkíséri őket magyar tanáraik egy jelentős része. Tanulmányaik végén az unióban mindenütt elismert Semmelweis-diplomát kapnak. Több magyar hallgató teljesítheti majd kórházi gyakorlatát a hamburgi klinikákon.

- Meghatározó képzési "bázissá" is alakulhat a már most is elismert Semmelweis Egyetem, illetve Magyarország - mondja dr. Stubnya Gusztáv, az egyetem főigazgatója, aki szerint az orvosképzés mindenütt "hiánycikk". - Német, illetve angol nyelvű képzésre már most is tízszeres a túljelentkezés úgy, hogy már több a külföldi hallgatónk, mint a magyar. Az idén bővítettük a keretet, ehhez viszont egy új épületet kellett megnyitnunk, de így is lassan telt házas az egyetem - mondja a vezető.

A "kooperáció" rentábilis: a külföldi hallgatóktól kapott, évi 200 ezer euró éppen duplája az itthoni állami normatívának.

A hazánkban tanuló mintegy ötezer külföldi hallgató több mint kétharmada orvos, fogorvos és gyógyszerész szakra jár. A negyedszázados múltra viszszatekintő idegen nyelvű orvosképzésben szerzett magyar diplomának komoly presztízse van a világban, és az EU tagállamaiban külön vizsga nélkül praktizálhatnak vele. Közép- és Kelet-Európában igazi vetélytársnak csak a krakkói, illetve a prágai egyetem tekinthető.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.