Ütközőpont a kormánybiztos?

Továbbra is ütközőpontnak számít a koalíciós pártok közt az egészségügyi reformot felügyelő kormánybiztos személye. Az ügyben a liberális frakciónál tett pénteki kormányfői látogatás hozhat áttörést.

Háromnapos, kihelyezett frakcióülést tart mától Debrecenben a Szabad Demokraták Szövetsége. A tanácskozássorozat pénteki napján Gyurcsány Ferenc is részt vesz - tudta meg a Népszabadság. Gusztos Péter, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese lapunknak azt mondta: a miniszterelnökkel közös megbeszélésen minden bizonnyal szóba kerül az egészségbiztosítási törvény, illetve a hozzá kapcsolódó kormánybiztos kérdése - utóbbi még ütközőpontnak számít. Szintén téma lesz a népszavazási kampány, illetve a közteherviselés kérdése, amely a liberálisok számára kiemelt téma ebben az évben. Tudomásunk szerint a kormányfő, ha röviden is, de érinteni fogja a kabinet elképzeléseit az adó- és járulékcsökkentés kérdésében.

Információink szerint a kormánybiztos posztjával kapcsolatban korábban az került szóba, hogy két biztos legyen (egy szakembert a szocialisták, egyet a liberálisok adtak volna), ezt azonban végül elvetették. Az egészségbiztosítási törvényjavaslathoz benyújtott módosítások egyike elhárítja a kinevezéshez szükséges akadályokat; egy korábbi kormányrendelet ugyanis megszabja a kormánybiztosok számát, az új koordinátor kinevezésével pedig ezt túllépné. Ez a módosítás felmentést ad a korlátozás alól.

Kökény Mihály, az egészségügyi bizottság szocialista elnöke a Népszabadság kérdésére közölte: abban már van megállapodás, hogy a kormánybiztos egyebek mellett a pénztárak kisebbségi részvénycsomagjának értékesítését, és az ehhez kapcsolódó pályázatkiírást felügyeli majd. Ugyan a végrehajtási rendeletek kidolgozására is rálátása lesz, ezeket azonban egy épp a napokban véglegesített, meglehetősen szoros menetrend alapján készítik el a szaktárcák bevonásával; az operatív szálak a kancellárián futnak össze. A kormányfő környezetéhez tartozó forrásokból úgy értesültünk, hogy Gyurcsány Ferenc csak azután kívánja bejelenteni a biztos személyét, miután arra az SZDSZ is rábólintott. Jelöltje, állítólag, már van.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a honlapján úgy nyilatkozott, hogy a szíve szerint betenné a tavaszi három népszavazási kérdés mellé negyediknek a társadalombiztosításról szólót is, de ha nem megy, akkor azt ősszel kell majd megtartani. A kérdés az Albert házaspáré: "Egyetért-e ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó, üzleti alapon működő, több-biztosítós egészségbiztosítást?" Orbán azt mondta, hogy ha ez - idézzük - nem lesz benne a három kérdés mellett negyedikként tavasszal, akkor is biztos, hogy lesz népszavazás, csak akkor nem tavasszal, hanem valószínűleg ősszel. (Hírösszefoglalónk)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.