A nagyapa értékes aranyórája

Badacsonytomaj az első balatoni település, amelynek kézzel fogható hasznot hoz az SCD Holding fejlesztési programja: a kempingtulajdonos cég hatszázmillió forintot ad a kisváros egyik ingatlanáért.

- Úgy vagyunk ezzel az ingatlannal, mint a fiatal örökösök a nagyapa aranyórájával: tudjuk, hogy nagyon értékes, épp ezért nehezen válunk meg tőle - mondja Krisztin N. László, Badacsonytomaj polgármestere.

A hasonlat a Badacsony kemping tőszomszédságában található hathektáros területre vonatkozik, amely évtizedek óta a balatoni település tulajdonában van. Sokáig külterületi ingatlanként - gyepként, legelőként - tartották nyilván, tavaly viszont az önkormányzat kezdeményezte a belterületbe vonását, a helyi rendezési terv módosításával pedig a terület beépíthetővé vált. Az elmúlt másfél évtizedben egyébként számos befektető jelentkezett az önkormányzatnál, ám a legtöbbjük vagy nevetségesen alacsony árat kínált az ingatlanért, vagy a várossal közös projektet szeretett volna megvalósítani, ami viszont nem találkozott a helyiek elképzeléseivel.

Eredetileg a balatoni kempingeket tulajdonló SCD-csoport is egy közös beruházás megvalósítását tervezte, de tavaly nyáron végül vételi ajánlatot tettek az ingatlanra. Az SCD balatoni fejlesztési programja 23 különböző projektet tartalmaz, ezek döntő többsége a tóparti kempingek területén valósul majd meg, viszont két helyszínen - Badacsonytomajon és Révfülöpön - a kempingek mérete túl kicsi a tervezett létesítmények megépítéséhez. Révfülöpön még folynak a tárgyalások, ám a badacsonytomaji ingatlan megvásárlásáról a közelmúltban megállapodott egymással a cég és az önkormányzat.

- Nettó hatszázmillió forintot fizetünk a városnak az 1,2 hektáros Badacsony kemping szomszédságában lévő területért, így megépülhet egy egyedülálló Bor és Gasztronómiai Hotel - mondja Jászai Gellért, az SCD Holding igazgatóságának elnöke. - Az 5,5 milliárd forintba kerülő, négy-öt csillagos szálloda kivitelezése már az idén ősszel elkezdődhet.

A három településrészből - Badacsonyból, Badacsonytomajból és Badacsonyörsből - álló, 2500 lelkes kisváros számára az SCD által fizetendő vételár komoly fejlesztési lehetőségeket ígér. Badacsonytomaj másfél milliárd forintos éves büdzséjében átlagosan 80-100 millió forint jut beruházásokra, vagyis az ingatlanért kialkudott 600 millió forint az éves fejlesztési pénz hatszorosát jelenti.

- Szeretnénk megsokszorozni ezt az összeget, azaz olyan beruházásokat kívánunk elindítani, amelyekhez pályázati támogatásokat szerezhetünk, hiszen az önrészekre egy darabig nem lesz gondunk - mondja Krisztin N. László. - Az előkészített projektjeinkre elsősorban a regionális operatív program pályázatain próbálunk majd pénzt szerezni.

Így például befejeződhetne a két önkormányzati strand rekonstrukciója: az elmúlt években megkezdett munkálatok a bejáratok, a járdák és a gyepszőnyeg felújításával, valamint egy élménymedence építésével folytatódhatnának. Készen vannak a tervek a badacsonyi településrész központjának átfogó megújítására, valamint az esetlegesen meginduló Fonyód-Badacsony kompjárat badacsonyi fogadórészének kialakítására is. Szintén csak a megfelelő pályázat kiírására vár az önkormányzat, hogy megkezdhesse a helyi művelődési központ mintegy százmillió forintos rekonstrukcióját.

- Ha megvalósulnak a terveink, akkor nyugodtan kijelenthetjük majd, hogy nem kótyavetyéltük el a nagyapa aranyóráját - mondja a polgármester.

Megkapta az engedélyeket, így már csak a kivitelezőkkel történő megállapodástól függ, mikor kezdődhet a Siófok belvárosában található Sió Áruház lebontása. A bevásárlóközpont helyén több milliárd forintos beruházással plázát szeretne építeni a Balaton Coop Zrt.

A beruházás megvalósításához Siófok önkormányzata 360 millió forintért értékesítette az áruházzal szomszédos szociális bérlakásait - tudtuk meg Balázs Árpád siófoki polgármestertől. A plázaépítéshez kapcsolódóan az önkormányzat mintegy 250 millió forintos városfejlesztésbe kezd az áruház előtti főtéren, átalakítva, parkosítva a belvárost. A tér alatt mélygarázs épül. A polgármester szerint a beruházás másfél-két év alatt valósulhat meg. (Tudósítónktól)

Krisztin N. László: Nagyon értékes ez a hathektáros terület
Krisztin N. László: Nagyon értékes ez a hathektáros terület
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.