Kigyulladt egy nyersolajat szállító hajó az Adrián

A horvát partok felé sodródik az a török teherhajó, amely szerdán gyulladt ki Rovinjtól 13 tengeri mérföldre. A tengerészeti minisztérium esti közlése szerint "e pillanatban kézben tartják a helyzetet", de a következmények katasztrofálisak lehetnek, ha az olajat és veszélyes anyagokat is szállító hajó elsüllyed. Robbanásveszély nincs, a legénységet már kimentették.

Délután hajó már csak 11 mérföldre volt az Isztriai-félszigettől, az áramlatok tovább sodorják a part felé. Körülötte egyelőre nem látni szennyeződést a vízben - közölték a hatóságok.

A lángoló hajót eleinte nem tudták megközelíteni, de később sikerült vízsugarakat ráirányítani, és megakadályozni, hogy az oldala megolvadjon, a szállítmány pedig a tengerbe zúduljon. Az oltásban repülőgépek is részt vesznek, s a szomszédos Olaszország és Szlovénia is felajánlotta segítségét, de erre egyelőre nem tartanak igényt. Késő délután repülőgépekről tűzoltó anyagot dobtak a hajó belsejébe, miután a tűz lyukat ütött a fedélzeten.

Az Isztambulból Triesztbe tartó, 193 méter hosszú hajó rakományában ezer tonna nyersolaj, 200 tehergépkocsi és kilenc tonnányi veszélyes anyag van. A 22 főnyi legénységet és kilenc utast egy Velencébe tartó görög hajó vette fedélzetére. A katasztrófa okáról egyelőre csak annyit tudni, hogy a tűz a gépteremben ütött ki, amikor 13 mérföldre haladtak a parttól. Az első jelentésekben még arról volt szó, hogy a hajó menthetetlen, valószínűleg elsüllyed. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.