Évekkel súlyosbították a Globex-ügy jogerős ítéletét

Jelentősen súlyosította a Fővárosi Ítélőtábla szerdán a Globex-ügyben Postáné  Vellai Györgyi elsőrendű és Vajda László másodrendű vádlott  büntetését, előbbit két év hat hónap helyett 7 év, utóbbit egy év nyolc hónap helyett 6 év börtönre ítélték jogerősen.

Mivel a jogerős döntés szerint az elsőrendű vádlottnak, a Globex egykori vezérigazgatójának, és a másodrendűnek, a cégcsoport egyik tulajdonosának még körülbelül 4-5 évet kell börtönben töltenie, s a bíróság úgy ítélte meg, hogy fennáll a vádlottak szökésének, elrejtőzésének lehetősége, elrendelte a szabadságvesztés azonnali foganatosítását, és a két vádlott kezére még az ítélethirdetés után, az ítélet indoklása előtt rákerült a bilincs.

A másodfokú bíróság szerint az elsőfokú büntetés túl enyhe volt, mert az elkövetéskor 2-8 év közötti szabadságvesztéssel volt büntethető az első- és másodrendű vádlott tette - a sikkasztás, illetve Vellai Györgyike esetében még a hűtlen kezelés, a csalás és a magánokirat-hamisítás -, amely a halmazatra tekintettel 12 év is lehetett volna.

Ilyen büntetési tételekre tekintettel az elsőfokú ítélet  kirívóan enyhe volt, hiszen 59 kisbefektetőt károsítottak meg, 2,465  milliárd forint tűnt el, és ebből egy forint sem térült meg - hangzott el az indoklásban.

A másodfokú bíróság szerint a Fővárosi Bíróság eltúlzott jelentőséget tulajdonított az idő múlásának, holott a vádlottak által is elkövetett nehezen felderíthető cselekmények tárgyalása szükségszerűen éveket is igénybe vehet.

A Fővárosi Ítélőtábla kiegészítette és pontosította az elsőfokú  bíróság által megállapított tényállást is, de döntően egyetértett vele, mert "az elsőfokú bíróság kiemelkedően alapos munkát végzett".

Az ítélőtábla megállapította, hogy bizonyítottság hiányában helyesen mentette fel az elsőfokú bíróság a vádlottakat a soproni önkormányzattal kapcsolatos vád alól.

A vád szerint értékpapírok kibocsátása, portfóliókezelés,  illetve más ügyletek miatt 1996 és 1998 között sok száz  kisbefektetőnek és több önkormányzatnak összesen több mint  hatmilliárd forintos kárt okozó sikkasztást, hűtlen kezelést és  tőkebefektetési csalást követtek el a vádlottak.

A 2006 decemberében kihirdetett elsőfokú ítéletében a Fővárosi  Bíróság több vádpontban felmentette a vádlottakat, így például a  soproni és a fővárosi XII. kerületi önkormányzat portfóliókezelése  ügyében. Ellenben az elsőfokú bíróság kimondta az első- és a  másodrendű vádlott bűnösségét 60 rendbeli sikkasztásban, többek  között a kisbefektetőkkel kapcsolatos vádpontban, továbbá Vellai  Györgyike bűnösségét hűtlen kezelés, csalás és magánokirat-hamisítás  miatt is.

Postáné Vellai Györgyike elsőrendű vádlottat, a Globex egykori  vezérigazgatóját akkor tehát két év hat hónap, Vajda László,  másodrendű vádlottat, a cégcsoport egyik tulajdonosát pedig egy év  nyolc hónap letöltendő börtönre ítélték. Mivel a büntetésbe az  előzetes letartóztatásban töltött időt is beszámítják, ezért az  elsőfokú ítélet szerint sem az első-, sem pedig a másodrendű  vádlottnak nem kellett börtönbe vonulnia.
További öt vádlott felfüggesztett szabadságvesztést, ketten  megrovást kaptak, egy személyt pedig minden vád alól felmentett az elsőfokú bíróság.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.